Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2021 απονεμήθηκε από κοινού στον Αμερικανό, Ντέιβιντ Τζούλιους και στον Αμερικανό λιβανέζικης καταγωγής, Αρντέμ Παταπουτιάν, για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής.
Το βραβείο ανακοινώθηκε από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (985.000 ευρώ). Ένα βραβείο που διέψευσε τις φήμες για απονομή του Νόμπελ Ιατρικής για τους επιστήμονες πίσω από την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA που άνοιξαν τον δρόμο για την ανοσία απέναντι στη νόσο Covid-19.
“Οι ανακαλύψεις τους ξεκλείδωσαν ένα από τα μυστικά της φύσης εξηγώντας τη μοριακή βάση για την αίσθηση της ζέστης, του κρύου και των μηχανικών δυνάμεων, η οποία είναι θεμελιώδης για την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε, να ερμηνεύουμε και να αλληλεπιδρούμε με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον” εξηγεί η ανακοίνωση της επιτροπής της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας. “Οι γνώσεις αυτές χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη θεραπειών για μια ευρεία γκάμα ασθενειών όπως ο χρόνιος πόνος”, προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.
Ο Αμερικανός, Ντέβιντ Τζούλιους, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, χρησιμοποίησε την καψαΐκίνη, το καυτερό συστατικό της πιπεριάς, για να αναγνωρίσει έναν υποδοχέα που βρίσκεται στις απολήξεις των νεύρων και αντιδρά στην υψηλή θερμοκρασία.
Ο Άρντεμ Παταπούτιαν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps, μελέτησε κύτταρα με ευαισθησία στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα κλάση υποδοχέων που αντιδρούν σε μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Η αρχή έγινε με τον εντοπισμό ενός γονιδίου που επέτρεπε σε καλλιέργειες κυττάρων να αντιδρούν όταν οι ερευνητές πίεζαν τα κύτταρα με μια μικροπιπέτα. Το γονίδιο ανήκε σε ένα κανάλι ιόντων που λειτουργεί ως υποδοχέας μηχανικών ερεθισμάτων και ονομάστηκε Piezo1, από την ελληνική λέξη “πίεση”. Ο Piezo1 και ο Piezo2 που ανακαλύφθηκε λίγο αργότερα ενεργοποιούνται άμεσα από την άσκηση πίεσης στην εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων.
Οι δύο νικητές “αναγνώρισαν κρίσιμους συνδετικούς κρίκους στις γνώσιεις μιας για την περίπλοκη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις αισθήσεις και το περιβάλλον μας”, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.
“Είναι μια σημαντική και ριζική ανακάλυψη”, δήλωσε ο Τόμας Πέρλμαν, μέλος της επιτροπής της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.
Λόγω της πανδημίας, η τελετή απονομής των Νόμπελ στη Στοκχόλμη δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε φέτος και οι νικητές θα παραλάβουν τα βραβεία στις χώρες τους.
Με πληροφορίες από BBC