ΑΘΗΝΑ
07:30
|
19.04.2024
Η ορκωμοσία στο Κοινοβούλιο εδραιώνει την εξουσία του παρά τις διεθνείς ανησυχίες για τη διαχείριση των συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κοινοβούλιο της Αιθιοπίας έδωσε και επισήμως την εντολή για ανανέωση της πρωθυπουργικής θητείας του Αμπίι Άχμεντ για άλλα πέντε χρόνια, παρά τις διεθνείς ανησυχίες και αντιδράσεις για
τη διαχείριση των συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το κόμμα της Ευημερίας του Αμπίι Άχμεντ απέσπασε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές της 21ης Ιουνίου, σύμφωνα με την κυβέρνησή του. Η ορκωμοσία του Αμπίι Άχμεντ πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και ακολούθησε μια δεύτερη τελετή παρουσία πολλών ηγετών κρατών της αφρικανικής ηπείρου. Ο πρόεδρος της Βουλής, Σαχλέ-Ουόρκ Ζεουντέ δήλωσε ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου ότι ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους της νέας κυβέρνησης είναι η μείωση του πληθωρισμού, η μείωση της ανεργίας και του κόστους διαβίωσης.  

Οι εκλογές στην Αιθιοπία διενεργήθηκαν σε ένα τεταμένο πολιτικό και ανθρωπιστικό κλίμα με δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στην επαρχία Τιγκράι και εκατοντάδες χιλιάδες να απειλούνται από τον λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εδώ και καιρό οι μάχες έχουν εξαπλωθεί στις γειτονικές επαρχίες Άφαρ και Αμχάρα, ενώ το Τιγκράι υπόκειται σε έναν ντε φάκτο αποκλεισμό που εμποδίζει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως καταγγέλλει ο ΟΗΕ, εγείροντας φόβους για έναν λιμό αντίστοιχο με αυτόν της δεκαετίας του 1980 στην Αιθιοπία.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ορκωμοσία του Αμπίι Άχμεντ θα επηρεάσει την επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών του “Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι” (TPLF), που κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της χώρας προτού αναλάβει την εξουσία ο νυν Αιθίοπας πρωθυπουργός. Το γραφείο του Άμπιι, που κατηγορεί τους αντάρτες ότι ξεκίνησαν τον πόλεμο τον Νοέμβριο του 2020 αφού επιτέθηκαν σε στρατόπεδα του ομοσπονδιακού στρατού, επισήμανε ότι κάποια μέτρα συμφιλίωσης, όπως να αφαιρεθεί το TPLF από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενδέχεται να ληφθούν μόνο μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Την περασμένη Πέμπτη, η Αιθιοπία ανακοίνωσε την απέλαση επτά ανώτατων αξιωματούχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τους έδωσε διορία 72 ώρες για να αποχωρήσουν από τη χώρα. Μια κίνηση, την οποία απέρριψε ο ΟΗΕ. Η Αιθιοπία κατηγόρησε τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για εκτροπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και επικοινωνίας προς το TPLF, αποστολών που παραβίαζαν τις ρυθμίσεις ασφαλείας και αποσκοπούσαν στην παραπληροφόρηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τις απειλές για τις απελάσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ και προειδοποίησαν ότι δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν μονομερείς κυρώσεις εναντίον όσων εμπόδισαν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα