ΑΘΗΝΑ
23:50
|
26.04.2024
Αναβλήθηκαν για τα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο, έναν μήνα μετά τις προεδρικές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική πόλη, Τομπρούκ.

Ο Αμπντάλα Μπλίχεκ σε έκτκατη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε πως η εκλογή των νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει 30 ημέρες μετά την εκλογή προέδρου στις 24 Δεκέμβρη. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ως αφορμή την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Λιβύης.

“Τα τελευταία χρόνια η χώρα δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί μέσω του κοινοβουλευτικού συστήματος… Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν αναγκαίο να οργανωθούν προεδρικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν” τόνισε.

Τη Δευτέρα το κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο που διέπει τις βουλευτικές εκλογές, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επικύρωση άλλου νόμου που αφορά τις προεδρικές.

Οι δύο εκλογικές διαδικασίες επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν ταυτόχρονα, στις 24 Δεκεμβρίου, όπως ορίζει ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2020 με σκοπό να βγει η Λιβύη από τη μείζονα πολιτική κρίση των τελευταίων ετών.

Το διορισμένο “Ανώτατο Συμβούλιο της Λιβύης” (HCE), που παίζει το ρόλο Γερουσίας, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση της Βουλής.

Νωρίτερα πάντως είχε ανακοινώσει ότι απορρίπτει τον εκλογικό νόμο που εγκρίθηκε την Δευτέρα, τονίζοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη τού. Το HCE είχε αντιταχθεί και στον εκλογικό νόμο για τις προεδρικές, θεωρώντας ότι ήταν «προσαρμοσμένος» έτσι ώστε να ευνοεί τον ισχυρό στρατηγό της ανατολικής Λιβύης και αρχηγό του “Εθνικού Λιβυκού Στρατού”, Χαλίφα Χάφταρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα