ΑΘΗΝΑ
18:08
|
06.06.2026
Την Συμφωνία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Διαφοροποίηση Νίκου Φίλη από την επίσημη θέση ΣΥΡΙΖΑ.
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια". (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίσθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, η οποία θα έρθει προς κύρωση στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου.

Την Συμφωνία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Διαφοροποίηση Νίκου Φίλη από την επίσημη θέση ΣΥΡΙΖΑ

Την επί της αρχής διαφωνία του με την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας εξέφρασε ο κ. Νίκος Φίλης υπογραμμίζοντας παράλληλα και την διαφοροποίησή του από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με παρέμβασή του στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων διαφώνησε με τις πολιτικές «στρατικοποίησης» της χώρας, εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις με την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών συνεργασίας με την Γαλλία υποστηρίζοντας πως «η Γαλλία ανασυστήνεται στην βάση ενός αυτοκρατορικού δόγματος για τη Μεσόγειο». Παράλληλα, διαφώνησε και με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε νωρίτερα ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας «είναι στρατηγικά ορθή». Ανέφερε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την αμυντική συμφωνία αν διορθωθούν δύο σημεία της.

Πηγές: ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «διπλωματία των κόκκινων πάντα»: Η Κίνα σπάει τον πάγο με την Ταϊβάν μέσω ανταλλαγής ζώων

Μουντιάλ 2026: Μπλόκο των ΗΠΑ στις βίζες μελών της ιρανικής αποστολής

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: «Το Τέλος της Κανονικότητας και των Οικονομικών» – Δευτέρα 8/6 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μίνι ανασχηματισμός: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα