ΑΘΗΝΑ
20:38
|
16.04.2024
Υπενθύμισε πως η Ρωσία μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο μόνο βάσει συμβάσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε για τη λήψη λανθασμένων μέτρων και τη βιαστική επίρριψη ευθυνών στη Ρωσία, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία πρότεινε να μην αναζητούνται «πολύ απλές λύσεις» όταν πρόκειται για το θέμα αυτό.

Είπε χαρακτηριστικά:

Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν παραγγελίες που έχουν γίνει και η Ρωσία δεν εφοδιάζει (με φυσικό αέριο); Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες για τις οποίες η Ρωσία να είπε: Δεν θα σας εφοδιάσουμε και σίγουρα δεν θα το κάνουμε μέσω του ουκρανικού αγωγού.

Επισήμανε πως η Ρωσία μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο μόνο βάσει συμβάσεων. Διερωτήθηκε συνεπώς εάν είναι αρκετές οι παραγγελίες ή η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή είναι ίσως επίσης ένας λόγος για να μην γίνονται τόσο μεγάλες παραγγελίες.

Εξήγησε ότι όλα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, διαπιστώνοντας πως “είχαμε συνηθίσει πρόσφατα σε πολύ χαμηλές τιμές φυσικού αερίου”.

Και το Κρεμλίνο αποποείται κάθε ευθύνη…

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε πως η Μόσχα έχει οιαδήποτε ευθύνη για την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

“Επιμένουμε ότι η Ρωσία δεν παίζει κανένα ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπ稔 είπε απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς αξιωματούχων της ΕΕ πως η Ρωσία χειραγωγούσε την τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να τεθεί γρήγορα σε λειτουργία ο ρωσο-γερμανικός αγωγός Nord Stream 2.

Είχαν προηγηθεί (σύμφωνα με το πρακτορείο ΤASS) οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το πρωί σε φόρουμ στη Μόσχα πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση των παγκοσμίων αγορών ενέργειας, ενισχύοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Πούτιν τόνισε πως η Gazprom θα πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις της εφοδιάζοντας την ΕΕ με φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας. Πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση “κανείς δεν θα πρέπει να βρεθεί σε δύσκολη θέση, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, παρά τις πλευρές που σχετίζονται με τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σήμερα, κα δεύτερον δεν θα πρέπει να υπονομεύσουμε την αξιοπιστία της Gazprom ως απόλυτα αξιόπιστου εταίρου με κάθε τρόπο”.

Επίσης, επέκρινε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία λέγοντας πως οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν έκαναν σωστές προβλέψεις, δεν αντιλαμβάνονται το “ευμετάβλητο” της αγοράς φυσικού αερίου και οι ίδιες οι χώρες της ΕΕ και οι εκπρόσωποί τους επέμειναν σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαίων καταναλωτών πετυχαίνοντας να περάσουν όλα τα συμβόλαια σε χρηματιστηριακές τιμές και να μειωθούν τα συμβόλαια με τη ρωσική Γκαζπρόμ που επέμεινε σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες σε πολύ χαμηλότερες τιμές από εκείνες της αγοράς.

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου πάντως φαίνεται πως κατέβασαν κατά περίπου 7% τις διεθνείς τιμές υδρογονανθράκων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα