ΑΘΗΝΑ
02:35
|
21.09.2024
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανησυχεί για την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στον Νότιο Καύκασο παρά τις διαψεύσεις του Αζερμπαϊτζάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Σοβαρές ανησυχίες” για την παρουσία του Ισραήλ στο Νότιο Καύκασο εξέφρασε σήμερα το πρωί ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεϊν Αμιραμπντολαχιάν συναντώντας στην Μόσχα το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν.

“Βεβαίως δεν θα ανεχθούμε γεωπολιτική αλλαγή και αλλαγή στον χάρτη του Καυκάσου” είπε ο υπουργός κάνοντας λόγο για την “παρουσία τρομοκρατών και Σιωνιστών στην περιοχή”.

Ιράν και Αζερμπαϊτζάν “μοιράζονται” κοινά σύνορα μήκους 700 χλμ. Ωστόσο μετά τον περσινό πόλεμο των έξι βδομάδων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και την ήττα του στρατού της Αρμενίας από τις ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων, (με την φανερή στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας και του Ισραήλ) η ένταση στις σχέσεις Τεχεράνης- Μπακού έχει αυξηθεί.

Την περασμένη Παρασκευή, στρατεύματα του Ιράν ξεκίνησαν στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν προκαλώντας την ενόχληση του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγεφ ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτειρκών είχε δηλώσει στον Αζέρο ομόλογό του πως το Ιράν “δεν θα ανεχθεί την παρουσία ή την δραστηριότητα του Ισραήλ” κοντά στα σύνορά του, διαβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της Τεχεράνης να προβεί “σε οποιαδήποτε απαραίτητη δράση”.

Την Τρίτη ο Αζέρος πρόεδρος αποφάσισε να απαντήσει στις αιτιάσεις του Ιράν διαψεύδοντας τις κατηγορίες περί Ισραηλινών στρατιωτικών στο έδαφος της χώρας του χαρακτηρίζοντας τις αιτιάσεις “αβάσιμες”.

Η επίσκεψη του Αμιραμπντολαχιάν στη Μόσχα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ μετά την συνάντησή τους στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν κοινή θέση για περιφερειακές εξελίξεις.

Κάλεσε πάντως τη Μόσχα να άρει τους αυστηρούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 έναντι Ιρανών εμπόρων με το επιχείρημα εμβολιασμού άνω του 70% του ιρανικού πληθυσμού. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παλαιστινιακό ζήτημα τονίζοντας πως οι θέσεις της Τεχεράνης είναι “σαφείς” και δεν θα ανεχθεί “ισραηλινές κινήσεις”. Διαπίστωσε επίσης σύμπτωση θέσεων και για το ζήτημα της Συρίας επισημαίνοντας πως Τεχεράνη και Μόσχα επιθυμούν την πολιτική διευθέτησή του.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ιρανικές στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν,ο Ιρανός υπουργός απάντησε πως είναι απλώς τα πρώτα γυμνάσια αυτού του είδους σε μία περιοχή, όπου ο αζέρικος στρατός έχει ήδη πραγματοποιήσει έξι φορές στρατιωτικά γυμνάσια με “διάφορες ξένες δυνάμεις’.

Ανέφερε τέλος πως το Ιράν θα συμμετάσχει στο φόρουμ διαβουλεύσεων που οργανώνει η Ρωσία για το Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα