Το θέμα της πανδημίας και η στάση της Εκκλησίας απέναντι σε αυτή καθώς και οι διάφορες “θεωρίες συνωμοσίας” που κυκλοφορούν βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Δύο ήταν οι εισηγήσεις της ημέρας: Η πρώτη του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ με θέμα “Επιστημονική και Θεολογική προσέγγισις του ιού της πανδημίας,απαντήσεις εις θεωρίας συνωμοσίας” και η δεύτερη του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ με θέμα “Κανονισμός “Περί κώδικος εκκλησιαστικής διοικητικής διαδικασίας”.
Η εισήγηση του Μητροπολίτη Γαβριήλ
Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας αναφέρθηκε στις επιστημονικές, θεολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, η οποία επηρέασε βαθιά και τον χώρο της Εκκλησίας, αναδεικνύοντας πολλά σημαντικά θεολογικά και ποιμαντικά προβλήματα.
Υποστήριξε πως η Εκκλησία δεν στάθηκε αδρανής, αλλά χειρίσθηκε τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία “με θαυμαστή διάκριση προβαίνοντας άμεσα σε κάλεσμα προς τον πιστό λαό του Θεού να εντείνει τις προσευχές του”. Αναφέρθηκε επίσης στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που έδειξε η Εκκλησία έναντι του Θεού και των ανθρώπων και σε συνεργασία με τις επιστημονικές υγειονομικές αρχές, εκτιμώντας πως τάχθηκε με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της Ελληνικής Πολιτείας και του ελληνικού λαού “για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εθνικής αυτής δοκιμασίας”.
Αναφέρθηκε επίσης στις πανδημίες και τους λοιμούς του παρελθόντος, στην εμφάνιση και τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού, τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας και την εμφάνιση του COVID-19 στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε τις ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας.
Τέλος, αναρωτήθηκε “κατά πόσο η Εκκλησία μας είναι σήμερα έτοιμη να διαχειρισθεί τέτοιες κρίσεις” για να επισημάνει ότι “η νέα εποχή απαιτεί από την Εκκλησία να αποτάξει ή και να ξεφύγει από τη γραφικότητα, τον αναχρονισμό και τον εφησυχασμό, που οδηγούν στην αποξένωση και στην παραποίηση του ορθοδόξου φρονήματος”. Πρόσθεσε ακόμη πως απαιτεί από την Εκκλησία να αποβάλλει “κάθε ψήγμα εκκοσμικεύσεως και αντ’ αυτού να προβάλλει το ασκητικό της ήθος και τον ευχαριστιακό της χαρακτήρα”.
Την Παρασκευή οι εκλογές για πέντε “χηρεύουσες” Μητροπόλεις
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο, Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, ενώ την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί η εκλογή προς πλήρωση των πέντε χηρευουσών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.