ΑΘΗΝΑ
20:01
|
08.05.2024
Στο ψήφισμα τονίζεται ότι το Φρούριο Ιτζεδίν είναι σήμερα φανερά εγκαταλελειμμένο και καταρρέει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Περιφέρεια Κρήτης καλεί την Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Χανίων και όλους τους συναρμόδιους φορείς και κινήσεις πολιτών να διαμορφώσουν από κοινού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να οδηγήσει στην διάσωση και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου της νεότερης ιστορίας.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι το Φρούριο Ιτζεδίν είναι σήμερα φανερά εγκαταλελειμμένο και καταρρέει, υπογραμμίζοντας πως «η μεγάλη ιστορική σημασία του σήμερα, μετά την εθνική συμφιλίωση, και η γεωγραφική θέση και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη διάσωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίησή του».

Τέλος αναφέρεται ότι το ψήφισμα αποτελεί αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού «προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό, να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τους πολίτες, για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου».

Αναλυτικά το ψήφισμα της Περιφέρειας Κρήτης:

«Η Περιφέρεια Κρήτης έμπρακτα και με συνέπεια την τελευταία δεκαετία υποστηρίζει όλες τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού θεωρώντας το έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης.

Σε αυτό το πλαίσιο και ειδικά σε ό,τι αφορά στα Χανιά, μεγάλα έργα πολιτισμού έχουν ήδη ολοκληρωθεί και συνεχώς πλαισιώνονται τόσο από νέες δράσεις σημαντικής εμβέλειας, όσο και από ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία, σε συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε. Χανίων και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στον πολιτιστικό χάρτη που διαμορφώνεται σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει το Φρούριο Ιτζεδίν.

Το Φρούριο Ιτζεδίν είναι σήμερα φανερά εγκαταλελειμμένο και καταρρέει κυριολεκτικά. Η μεγάλη ιστορική σημασία του σήμερα, μετά την εθνική συμφιλίωση, και η γεωγραφική θέση και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη διάσωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίησή του.

Η Περιφέρεια Κρήτης καλεί την Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Χανίων και όλους τους συναρμόδιους φορείς και κινήσεις πολιτών να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να οδηγήσει στην διάσωση και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου της νεότερης ιστορίας μας και στην επανασύνδεση του με τη σημερινή ζώσα πραγματικότητα.

Το παρόν αποτελεί ομόφωνο αίτημα – ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό, να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τους πολίτες, για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου».

Πηγές: neakriti.gr, Zarpanews.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακή καφίγια ανέβηκε στη σκηνή Σουηδός καλλιτέχνης

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα