ΑΘΗΝΑ
10:23
|
25.04.2024
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία συνιστά νέο δόγμα για οικονομικά αλόγιστη Εξωτερική Πολιτική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


“Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε”, ξεκαθάρισε στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι “συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες”.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για τη στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού “για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ”, υπογράμμισε: “Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;”.

Συνεχίζοντας ανέφερε “δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε”, ωστόσο: “Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;”. Αφού υποστήριξε ότι “αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή”, μιλώντας για το οικονομικό κόστος είπε: “ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός;”

Ενστάσεις και ονομαστική ψηφοφορία

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε ένσταση επί της διαδικασίας και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο, Θοδωρή Δρίτσα, να ζητά παράλληλα η συζήτηση να μην περιοριστεί, όπως ήταν η πρόταση του Προέδρου της Βουλής και της Διάσκεψης των Προέδρων, στις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, στις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αλλά και ενός κύκλου 12 βουλευτών κατά κοινοβουλευτική αναλογία, αλλά να υπάρξει και ένας τουλάχιστον δεύτερος κύκλος ομιλητών, καθώς πρόκειται όντως μία ιστορική συμφωνία και στην οποία θα πρέπει να μπορεί να διατυπωθούν όλες οι απόψεις των βουλευτών που έχουν και το νομοθετικό έργο. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας ζήτησε η συζήτηση να μην περιοριστεί, όπως ήταν η πρόταση του Προέδρου της Βουλής και της Διάσκεψης των Προέδρων, στις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, στις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αλλά και ενός κύκλου 12 βουλευτών κατά κοινοβουλευτική αναλογία, αλλά να υπάρξει και ένας τουλάχιστον δεύτερος κύκλος ομιλητών, καθώς πρόκειται όντως μία ιστορική συμφωνία και στην οποία θα πρέπει να μπορεί να διατυπωθούν όλες οι απόψεις των βουλευτών που έχουν και το νομοθετικό έργο. Ο κ. Δρίτσας μάλιστα, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας προχώρησε και σε μια πολιτική δήλωση λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να την υπογραμμίσει θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Προς επίρρωση της ένστασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε τον λόγο και υπενθύμισε ότι σε ανάλογης σπουδαιότητας Συμφωνίες, όπως των Πρεσπών, η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν σε τρεις συνεδριάσεις, παρότι και τότε υπήρχαν τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε πως η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δική του πρωτοβουλία, ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση κάνει επίκληση στο άρθρο 27 του Συντάγματος που απαιτεί την ψήφισή του από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου των βουλευτών και συνεπώς η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική και όχι με της τεκμερώμενης πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σχετικά με την ένσταση για τον ένα και μόνο κύκλο ομιλητών βουλευτών μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα λέγαμε ότι εκφράζεται με τον “βαρύγδουπο” τρόπο η θέση της κάθε κοινοβουλευτικής δύναμης, απέναντι σε αυτή την πράγματι ιστορική Συμφωνία.

Το Σώμα, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση διεξαγωγής της συζήτησης του Προέδρου της Βουλής και απέρριψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα