ΑΘΗΝΑ
10:32
|
26.04.2024
Τη συμφωνία υπερψηφίσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπερψηφίστηκε με 191 «ναι» επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Τη συμφωνία καταψήφισαν 109 βουλευτές.

Ειδικότερα, τη συμφωνία υπερψηφίσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής καθώς και της Ελληνικής Λύσης. «Όχι» είπαν 109 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Με τη Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Διαξιφισμοί πολιτικών αρχηγών

Προηγουμένως, επιχειρήματα υπέρ και κατά της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας αντάλλαξαν οι πολιτικοί αρχηγοί ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο.

Να καταγγείλει την ελληνογαλλική συμφωνία προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ απάντησε στις κατηγορίες περί μεγαλοϊδεατισμού της κυβέρνησης.  

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και έβγαλε ολοφάνερα τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα στην ψυχή του. Έκανε μια ομιλία εμπρηστική που δεν αρμόζει στο ύψος ενός πρωθυπουργού για να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του. 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, παίρνοντας τη σκυτάλη ζήτησε «εθνική στρατηγική» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό που φέρει την ευθύνη γιατί δεν έχει επιτευχθεί. Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αποδοκίμασε την ελληνογαλλική συμφωνία υποστηρίζοντας πως δεν αφορά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, ούτε υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, παίρνοντας το λόγο τόνισε πως δεν πρόκειται για συνθήκη (που δημιουργεί διεθνές δίκαιο) αλλά μία διμερή συμφωνία που είναι «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ» που δεν μας καλύπτει σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία. Τέλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε πως η συμφωνία αποδυναμώνει την ήδη καταρρακωμένη εθνική άμυνα και γι’αυτό εξήγησε πως το κόμμα του θα την καταψηφίσει.

Πηγές: ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα