ΑΘΗΝΑ
05:48
|
22.11.2024
Επιχειρήματα υπέρ και κατά της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας αντάλλαξαν οι πολιτικοί αρχηγοί ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άναψαν τα αίματα, για μία ακόμη φορά στη βουλή, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με επίκεντρο την επικείμενη ψήφιση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την υπερψήφιση της συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την “ιστορική”. Τόνισε πως η έγκρισή της σημαίνει “θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη Μεσόγειο” και σηματοδοτεί το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε στον “ευρωατλαντικό χαρακτήρα” της νέας εταιρικής σχέσης. Απηύθυνε έκκληση να τηρηθεί η “σοβαρή παράδοση που έχει κατακτήσει η δημοκρατία μας: τα κόμματα, τουλάχιστον τα κόμματα εξουσίας, να συμφωνούν όταν πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας”. Κατέληξε δε λέγοντας πως “το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. Η ευθύνη είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας”.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε τον χαρακτηρισμό” ιστορική” που της προσέδωσε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας πως είναι μία συμφωνία “ανισοβαρής”.

Επέκρινε το γεγονός πως στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνεται ρητώς ρήτρα που να εξασφαλίζει τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που καταρρέει. Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα υποχρεούται να στείλει στρατεύματα στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής και στο Σαχέλ, θυμίζοντας πως έχουν σκοτωθεί πολλές δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες, ενώ η Γαλλία δεν υποχρεούται καν να στηρίξει την Ελλάδα “εκτός χωρικών μας υδάτων, όπου είχαμε κρίση πέρσι, ακόμα και αν έρθει τουρκικό ερευνητικό 7 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης”. “Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε” είπε ο Τσίπρας, ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν συναινεί σε μια “λάθος στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική μας πολιτική”.

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, παίρνοντας τη σκυτάλη ζήτησε “εθνική στρατηγική” κατηγορώντας τον πρωθυπουργό που φέρει την ευθύνη γιατί δεν έχει επιτευχθεί.

“Δεν απαντήσατε σε τίποτα από ό,τι σας έθεσα και κυρίως για την πιο ενεργό διπλωματία που χρειάζεται από εδώ και πέρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ευρωπαϊκό στρατό, για την ευρωπαϊκή κοινή άμυνα, για την εγγύηση των συνόρων, τις θαλάσσιες ζώνες και δεν είπατε τίποτα για το ποιος είναι ο ρόλος σας για της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσα από όλες αυτές τις συμφωνίες και κυρίως των ναυπηγείω픨τόνισε σε αυστηρό τόνο η Φώφη Γεννηματά. Κατέθεσε επίσης προτάσεις ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει μεταξύ άλλων μία δύναμη ταχείας επέμβασης που θα εγγυάται τα σύνορα της χώρας “που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αποδοκίμασε την ελληνογαλλική συμφωνία υποστηρίζοντας πως δεν αφορά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, ούτε υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Έκανε εκτενή αναφορά στο άρθρο 18 που προβλέπει τη διάθεση των υποδομών της χώρας ως βάση στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και τη συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολυεθνικές δομές, που δρουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως στο Μάλι κ.α. Όσον αφορά τη ρήτρα της αμοιβαίας συνεργασίας, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, υπενθύμισε πως ανάλογη ρήτρα υπάρχει και στην ιδρυτική διακήρυξη του ΝΑΤΟ, το περιβόητο άρθρο 5 που όμως δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, παρά μόνο για τη δολοφονική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Υπενθύμισε εξάλλου πως ανάλογη ρήτρα υπάρχει και στο Ευρωσύνταγμα, που επίσης δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ για την προκλητικότητα της Τουρκίας. Καταλήγοντας κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην πιστέψει τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, να καταδικάσει την πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον οξύτατων ανταγωνισμών, να αγωνιστεί για αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ – ΕΕ, να ξηλωθούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

Ο αρχηγός της “Ελληνικής Λύσης”, Κυριάκος Βελόπουλος, παίρνοντας το λόγο τόνισε πως δεν πρόκειται για συνθήκη (που δημιουργεί διεθνές δίκαιο) αλλά μία διμερή συμφωνία που είναι “υπό την ομπρέλλα του ΝΑΤΟ” που δεν μας καλύπτει σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα είναι “τρίτη χώρα” ή “σύμμαχος στο ΝΑΤΟ”. Επέκρινε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια πως απέκλεισαν ο πρώτος μιλώντας στον ΟΗΕ και ο δεύτερος στη διάρκεια δηλώσεων στη Σαουδική Αραβία το ενδεχόμενο εξόρυξης φυσικού αερίου σε ελληνικά κοιτάσματα προκαλώντας “αύξηση των τιμών”. Επιπλέον κάλεσε την κυβέρνηση να “καλύψει” τα κενά που υπάρχουν στην ελληνο-γαλλική συμφωνία, καταλήγοντας πως σε περίπτωση που διορθωθούν αυτά τότε το κ΄όμμα του θα την υποστηρίξει αμέριστα. Ζήτησε τέλος “εθνική ομοψυχ΄΄ια και εθνική ενότητα” από όλα τα κόμματα.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε πως η συμφωνία αποδυναμώνει την ήδη καταρρακωμένη εθνική άμυνα και γι’αυτό εξήγησε πως το κόμμα του θα την καταψηφίσει. Αποδόμησε τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί συμφωνίας που ενισχύει την εθνική ανεξαρτησία λέγοντας πως ουσιαστικά την αποδυναμώνει.

Τόνισε πως κατά το ΜέΡΑ25 η συμφωνία “πάει πολύ μακριά, αλλά στην λάθος κατεύθυνση”, εκείνη της κούρσας των εξοπλισμών με την Τουρκία, που νομοτελειακά, ως ο ορισμός του φαύλου κύκλου, δεν κερδίζεται και που θα μας σπρώξει βαθύτερα στην χρεοκοπία.Κατέληξε έτσι επισημαίνοντας πως το κόμμα του θα πει ένα “πατριωτικό ΟΧΙ–απόηχο της πατριωτικής αντίθεσης στους εξοπλισμούς που μας επιβάλουν εκείνοι οι οποίοι κατέλυσαν την ανεξαρτησία μας ως χώρα, ως λαό, ως πολιτεία”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Παγκόσμια διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βλέπει ο Πούτιν-Παρουσίασε το υπερόπλο Oreshnik (video)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στην πλατεία Συντάγματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα