ΑΘΗΝΑ
13:27
|
25.04.2024
Ο καγκελάριος της Αυστρίας και εννέα ακόμα άτομα κατηγορούνται για στημένες δημοσκοπήσεις – Αντιδράσεις από τα κόμματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εισαγγελία κατά της διαφθοράς της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και εννέα ακόμα άτομα βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας ως ύποπτοι για συνέργεια σε δωροδοκία και για απιστία έπειτα από σειρά εφόδων σε διάφορες εγκαταστάσεις.

“Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και άλλοι εννέα ύποπτοι, καθώς και τρεις οργανισμοί” βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας για διάφορες αξιόποινες πράξεις στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, ανακοίνωσε η εισαγγελίας κατά της διαφθοράς στην Αυστρία. Έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών, στα κεντρικά γραφεία του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), στην έδρα μέσου ενημέρωσης και σε κατοικίες διαφόρων πολύ στενών συνεργατών του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα αυστριακά ΜΜΕ, οι εισαγγελείς διαφθοράς εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς δωροδόκησαν τον εκδότη εφημερίδας, Βόλφγκανγκ Φέλνερ, με δημόσιο χρήμα για την ευνοϊκή προβολή του Καγκελαρίου μέσα από τις εκδόσεις του. Ειδικότερα, η ανακοίνωση της αυστριακής εισαγγελίας αναφέρει ότι το διάστημα από το 2016 έως τουλάχιστον το 2018 χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών για “στημένες δημοσκοπήσεις” υπέρ του κυβερνώντος ÖVP. “Πόροι του Υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς, οι οποίοι βασίζουν την κατηγορία αυτή σε SMS που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Την περίοδο εκείνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ήταν Καγκελάριος, αλλά υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, δημοσιεύονταν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον κ. Κουρτς σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών, που βρισκόταν την εποχή στα χέρια των συντηρητικών. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η εφημερίδα που φέρεται να είχε κάνει τη διευθέτηση αυτή κατονομάστηκε ή φωτογραφήθηκε από άλλα αυστριακά ΜΜΕ: πρόκειται για την ταμπλόιντ Österreich. Η εφημερίδα εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστριακός καγκελάριος αντιμετωπίζει ήδη έρευνα για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, πάντως δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ως αυτό το στάδιο.

Κουρτς: Κατασκευασμένες οι κατηγορίες

“Κατασκευασμένες” χαρακτήρισε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τις σε βάρος του κατηγορίες για στημένες δημοσκοπήσεις. Ο καγκελάριος της Αυστρίας εμφανίστηκε χθες το βράδυ στο δίκτυο ZIB2, για να προσπαθήσει να  προστατεύσει τη φήμη του, τονίζοντας ότι “φυσικά” θα παραμείνει στην εξουσία. “Ορισμένα αποσπάσματα SMS αποσπάστηκαν από το πλαίσιό τους ή παραμορφώθηκαν και στήθηκε ποινική υπόθεση γύρω από αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες αυτές πολύ σύντομα θα καταπέσουν”, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ερωτηθείς για το εάν ο συνασπισμός με τους Πράσινους θα συνεχίσει να υφίσταται, ο Κουρτς απάντησε ότι “Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο”, ενώ σε σχέση με τις έρευνες της εισαγγελίας, ο Κουρτς επέμεινε στο τεκμήριο της αθωότητάς του λέγοντας πως “δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει εγώ να φταίω πάντα όταν συμβαίνει μια αδικία”. 

Ο Κουρτς, απέκλεισε επίσης κατηγορηματικά 1.000% ότι ο ίδιος θα μπορούσε να ζητήσει ψεύτικες δημοσκοπήσεις ή ότι είχαν χειραγωγηθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι συμμετείχε στη καμπάνια του υπουργείου Οικονομικών το 2016. 

Στο μεταξύ, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της αυστριακής κάτω Βουλής για να συζητηθεί η υπόθεση και ζήτησαν την παραίτηση του Καγκελαρίου.

Ο αντικαγκελάριος, Βέρνερ Κόγκλερ, που ανήκει στους Πράσινους, έκρινε πως η υπόθεση δεν επηρεάζει μέχρι στιγμής, το κυβερνητικό έργο του συνασπισμού.

Με πληροφορίες από RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα