Η Βρετανή Νικόλ Τζακ, η οποία εντάχθηκε προ ετών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και έζησε στο χαλιφάτο μαζί με παιδιά της, απευθύνει έκκληση προς τη βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να γίνει “πιο ανοιχτόμυαλη” και να επιτρέψει την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Νικόλ Τζακ μαζί τις τρεις κόρες της, ηλικίας 12, 9 και 7 ετών, ζει σήμερα σε κέντρο κράτησης στη Συρία. Εκεί βρίσκονται εκατοντάδες άλλες πρώην σύζυγοι τζιχανστιστών μαζί με τα παιδιά τους.
Η 34χρονη μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως στο BBC. Είπε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση Τζόνσον για τις επονομαζόμενες “νύφες” ή “μητέρες” του ισλαμικού Κράτους: “Δεν μας βλέπει κανείς πια και άρα είναι σαν να μην υπάρχουμε. Μην μας κρύβετε κάτω από το χαλί”. Η Βρετανή τόνισε ότι αν και έζησε τρία χρόνια στο καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους, ουδέποτε αισθάνθηκε ότι η ίδια και τα παιδιά της αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας διστάζει να επιτρέψει την επιστροφή αυτών των γυναικών στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια και η προστασία των Βρετανών υπηκόων. Αντιμετωπίζει τις Βρετανίδες του Ισλαμικού Κράτους ως εν δυνάμει απειλή για τη χώρα.
Η Νικόλ Τζακ εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 μαζί με τον σύζυγό και τα τότε τέσσερα παιδιά τους. Είχε πει στους συγγενείς της ότι θα ταξίδευε στη Σομαλία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Όταν εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, οι τζιχαντιστές είχαν ήδη δείξει στη διεθνή κοινότητα τη βαρβαρότητά τους με απαγχονισμούς και εκτελέσεις είτε δυτικών πολιτών είτε εχθρών του χαλιφάτου.
“Κατανοώ ότι δεν είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί πήρα την απόφαση να φύγω μαζί με τα παιδιά μου για ζήσουμε σε μια εμπόλεμη ζώνη και υπό την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους”, παραδέχθηκε μιλώντας στο BBC. Πρόσθεσε ότι ο σύζυγός της, Χουσεΐν Αλί, ο οποίος δεν είναι πια εν ζωή, την απειλούσε να τη χωρίσει από τα παιδιά αν δεν τον ακολουθούσε στη Συρία. “Τα έκανα όλα για να μείνω δίπλα στα παιδιά μου”.
Έναν χρόνο μετά ο σύζυγός της Χουσεΐν Αλί σκοτώθηκε σε μια μάχη. Η Νικόλ Τζακ ξαναπαντρεύτηκε άλλο μέλος του ISIS, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού μαζί με τον 10χρονο γιο της. Σε ερώτηση για τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών η Νικόλ Τζακ απάντησε: “Δεν ήμουν ποτέ αυτόπτης μάρτυρας των εγκλημάτων τους. Δεν είδα ούτε έναν απαγχονισμό”.
Οι κόρες της γεννήθηκαν στο Λονδίνο. Η 12χρονη κόρη της είπε στο BBC: “Μου αρέσει το σχολείο. Μαθαίνω ξένες γλώσσες και ανοίγει το μυαλό μου. Θέλω να γίνω έξυπνη όταν μεγαλώσω”.
Το σχολείο στο κέντρο κράτησης της Συρίας έχει στηθεί και λειτουργεί από μέλη της ΜΚΟ “Save the Children”. Σύμφωνα με την ΜΚΟ υπάρχουν τουλάχιστον 16 γυναίκες από τη Βρετανία και έως και 60 παιδιά με βρετανική καταγωγή στα στρατόπεδα της Συρίας. Η βία και οι ασθένειες είναι ένας καθημερινός κίνδυνος για τα παιδιά που ζουν στα κέντρα κράτησης της Συρίας σύμφωνα με τη Save the Children.
Το BBC ζήτησε ένα σχόλιο από τη βρετανική κυβέρνηση για τη συνέντευξη της Νικόλ Τζακ. Αρκέστηκε στο εξής: “Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και προστασία των Βρετανών υπηκόων”.