Γενναιόδωροι σε πικρόχολα σχόλια και δηκτικές αναφορές για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος εμφανίζονται οι αρθρογράφοι της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας, Die Welt.
«Το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 210% του ΑΕΠ. Μόνο η Ιαπωνία και το Σουδάν έχουν υψηλότερο ποσοστό δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ. Τα κριτήρια του Μάαστριχτ στην ΕΕ προβλέπουν ως ανώτατο όριο χρέους το 60%, το οποίο θα έφτανε η Γερμανία το 2020 αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση του κορωνοϊού. Άραγε οι Έλληνες δεν είχαν τίποτα σημαντικότερο να κάνουν με τα χρήματά τους, από το να τα διαθέσουν σε ναυάρχους για νέα παιχνίδια και από το να διασώσουν το κύρος του Γάλλου προέδρου;» διερωτούνται.
Ακολούθως εκτιμούν πως τα περισσότερα από τα μακροπρόθεσμα χρέη της Ελλάδας θα καταστούν ληξιπρόθεσμα σε είκοσι χρόνια και πως στο μεταξύ τα φθηνά επιτόκια ενθαρρύνουν την χώρα να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της με χαμηλό κόστος.
Θυμάται άρθρο που δημοσίευσε τον περασμένο Ιούνιο το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg και το οποίο αναφερόταν σε ξένους επενδυτές που «κυριολεκτικά αρπάζουν ελληνικά ομόλογα…ακόμη και αυτά που είχαν χαρακτηρισθεί σκουπίδια».
Οι αρθρογράφοι της εφημερίδας αναφέρουν πως χάρη στη μεγάλη ζήτηση η Ελλάδα θα πληρώσει χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνειά της σε σχέση με την Ιταλία και όχι πολύ υψηλότερα σε σχέση με τη Γερμανία. Εκτιμά πως η ελληνική οικονομία “ανθεί” και πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί ακόμη να ελπίζει σε έσοδα για την εξυπηρέτηση του χρέους «και για να αγοράζει φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη, που είναι “nice to have”».
Υποστηρίζουν ακόμη πως μακροπρόθεσμα τα υψηλά χρέη μπορεί να φανούν προβληματικά και μνημονεύοντας τον Βρετανό οικονομολόγο Τζον Κέυνς, «μακροπρόθεσμα όλοι θα πεθάνουμε».