ΑΘΗΝΑ
21:21
|
06.06.2023
Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε έτοιμος να προστατεύσει το Τατζικιστάν από το γειτονικό Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προστατεύσει τον σύμμαχό της, το Τατζικιστάν, σε περίπτωση οποιασδήποτε εισβολής από το γειτονικό Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, εν μέσω αναφορών ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης για τα σχέδια ένοπλης τατζικικής ομάδας που φέρεται πως ετοιμάζει “διασυνοριακή επίθεση”.

Οι Τατζίκοι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο Αφγανιστάν και αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού σε ορισμένες βόρειες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν, που είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία. Σύμφωνα με αναφορές ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την εθνότητα των Παστούν, έχουν συνάψει συμμαχία με μια συγκεκριμένη ένοπλη τατζικική ομάδα, η οποία ενδέχεται να σχεδιάζει εισβολή στο Τατζικιστάν.

«Όλη η απαραίτητη βοήθεια θα παρασχεθεί στο Τατζικιστάν, αν χρειαστεί, τόσο στο πλαίσιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (υπό την ηγεσία της Μόσχας) όσο και σε διμερές επίπεδο» ανέφερε ο Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.Το πρακτορείο Reuters, πάντως, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις αναφορές ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης σχετικά με την ένοπλη τατζικική ομάδα.

Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τους Ταλιμπάν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας τους στην επαρχία Παντζίρ, όπου οι δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Τατζικιστάν να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις της χώρας τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Δεν είναι πράσινος ο καπιταλισμός

Νίκη της Ν.Δ. βλέπει στις εκλογές ο Μητσοτάκης

Ενδείξεις υπεξαίρεσης χρήματος και απιστίας σε 40 από τις 100 ΜΚΟ

Ξανάνοιξε σήμερα η ιρανική πρεσβεία στο Ριάντ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα