ΑΘΗΝΑ
05:32
|
05.10.2024
Η Σιέρα Λεόνε είναι η τελευταία κατά σειρά αφρικανική χώρα που καταργεί τη θανατική ποινή, μετά το Μαλάουι τον Απρίλιο και το Τσαντ τoν περασμένο…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Τζούλιους Μαάντα Μπίο, υπέγραψε σήμερα (Παρασκευή, 8/10) το διάταγμα που προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής σε αυτήν τη μικρή χώρα της δυτικής Αφρικής.

«Σήμερα, γράφουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία (…). Έπειτα από 20 χρόνια, τηρούμε την υπόσχεση που δώσαμε ως έθνος. Έπειτα από 20 χρόνια, η θανατική ποινή καταργείται πλήρως στη Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπίο, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στην πρωτεύουσα Φριτάουν.

Η κύρωση από τον πρόεδρο της Σιέρα Λεόνε ακολουθεί την ψηφοφορία, που διεξήχθη στις 23 Ιουλίου στο κοινοβούλιο της χώρας, κατά την οποία εγκρίθηκε ο νόμος για την κατάργηση της θανατικής ποινής, η οποία αντικαταστάθηκε από την ποινή ισόβιας κάθειρξης ή μια ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 30 ετών.

Παρότι οι τελευταίες εκτελέσεις έγιναν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια και οι καταδίκες σε θάνατο μετατρέπονταν σε ισόβιες καθείρξεις πρώην βρετανική αποικία της δυτικής Αφρικής δεχόταν επικρίσεις επί σειρά ετών από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή δεν είχε επισήμως καταργήσει τη θανατική ποινή.

Η Σιέρα Λεόνε είναι η τελευταία κατά σειρά αφρικανική χώρα που καταργεί τη θανατική ποινή, μετά το Μαλάουι τον Απρίλιο και το Τσαντ τον περασμένο χρόνο.

Πηγές: Al Jazeera, RFI

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Κικίλιας λέει πως αντιμετωπίστηκαν όλες οι φωτιές στην Ηλεία

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έκλεισαν τρία νοσοκομεία στον Λίβανο

Ομιλία Χαμενεΐ στην Τεχεράνη: «Ο μαρτυρικός θάνατος του Νασράλα θα ενισχύσει τη δύναμή μας»

Κάσες με κρασιά από την έρημο Νεγκέβ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση εξαγωγής βομβών στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα