ΑΘΗΝΑ
06:58
|
01.10.2024
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο BBC ότι οι ΗΠΑ “θα υπερασπιστούν τους εταίρους τους”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη “βαθιά ανησυχία” των Ηνωμένων Πολιτειών για την ένταση Κίνας-Ταϊβάν εξέφρασε στο BBC ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, κάνοντας λόγο για ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ταϊβάν 148 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισέβαλαν στο νότιο και στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμό της στα αγγλικά, air defense identification zone) της νήσου σε διάστημα τεσσάρων ημερών, από την περασμένη Παρασκευή, ημέρα της εθνικής εορτής της Κίνας. Η Κίνα θεωρεί τη νήσο, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

“Θα επεμβαίνουμε και θα παίρνουμε θέση, είτε δημοσίως είτε κατ’ ιδίαν, όταν βλέπουμε τέτοιες ενέργειες που είναι ουσιαστικά αποσταθεροποιητικές”, τόνισε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, στο BBC, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Κινέζο ανώτατο διπλωμάτη, Γιανγκ Τζιετσί.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν, ο Τζέικ Σάλιβαν απάντησε: “Θα υπερασπιστούμε τους εταίρους μας. Θα ήθελα επίσης να πω το εξής, θα αναλάβουμε δράση τώρα για να αποτρέψουμε αργότερα το ενδεχόμενο ενός πολέμου στα στενά της Ταϊβάν”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Τσιού Κουοτσένγκ, έκανε λόγο για τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών με την Κίνα χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης στα στενά της νησιωτικής χώρας του με την ηπειρωτική Κίνα “πολύ πιθανό”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο

Ψήφισμα του 1950 του ΟΗΕ θυμήθηκε ο Ερντογάν σαν όπλο κατά του Ισραήλ

Δεκάδες νεκροί, πάνω από 600 οι αγνοούμενοι του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ

Τον Οκτώβριο άτυπη τριμερής συνάντηση στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα