To Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσε προχθές την απομάκρυνση του καθηγητή και διάσημου μουσικού Μπράιτ Σενγκ μετά την καταγγελία φοιτήτριας για τον εγκωμιασμό ρατσιστικών πρακτικών κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας.
Αφορμή στάθηκε η προβολή της ταινίας “Οθέλλος” του 1965, όπου το ιερό τέρας του αγγλικού θεάτρου και κινηματογράφου Λόρενς Ολίβιε υποδύεται τον ομώνυμο ρόλο του Μαυριτανού στρατηγού στην κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου του Ουίλιαμ Σέξπιρ.
“Σε ένα ίδρυμα που διδάσκει την πολιτισμική ποικιλομορφία και προσπαθεί να μας κάνει να καταλάβουμε την ιστορία των έγχρωμων της Αμερικής σοκαρίστηκα με αυτό που έγινε” δήλωσε η καταγγέλλουσα φοιτήτρια σε τοπική εφημερίδα σχετικά με το περιστατικό.
“Αυτό που περίμενα είναι μια ένδειξη πως ο κ. Σενγκ κατανόησε τι λάθος έκανε. Δεν έπρεπε να προσπαθεί να υπερασπιστεί την άποψή του” δήλωσε στην ίδια εφημερίδα άλλος φοιτητής.
Μετά την προβολή της ταινίας και του θορύβου που προκλήθηκε ο Σενγκ κοινοποίησε ένα γράμμα εν είδει δημόσιας συγγνώμης, λέγοντας πως έπρεπε ως εκπαιδευτικός να σκεφτεί καλύτερα πως εκπροσωπεί το πανεπιστήμιο και τις αρχές του την ώρα της διδασκαλίας. “Απολογούμαι που σας προσέβαλα και σας θύμωσα με αυτή μου την πράξη” είπε μεταξύ άλλων ο Σενγκ στην επιστολή του, που δεν στάθηκε ωστόσο ικανή να αποσοβήσει την αποβολή του από το καθηγητικό σώμα.
H αμφιλεγόμενη πρακτική του blackface, μια θεατρική πρακτική κατά την οποία ένας λευκός βάφεται και παριστάνει έναν μαύρο ως μια καρικατούρα με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θεωρείται από πολλούς ρατσιστική, καθώς αναπαράγει ρατσιστικά στερεότυπα και έλκει την καταγωγή της στον 19ο αιώνα ως μορφή ψυχαγωγίας σε υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις πλανόδιων καλλιτεχνών στις ΗΠΑ.
Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για την ανάγκη συγκειμενοποίησης της χρήσης σκούρου χρώματος make up, αφού η χρήση του και ο σκοπός που υπηρετεί υποστηρίζουν πως διαφοροποιείται αναλόγως του έργου και του μηνύματός του.
Πηγές: Daily Mail