Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη που είχε κληθεί από τη Σομαλία να επιλύσει τις πολυετείς θαλάσσιες διαφορές τής με την Κένυα σε διαφιλονικούμενη περιοχή με πιθανά πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Ινδικό Ωκεανό οδήγησε σε απόφαση που απερρίφθη ως μεροληπτική από τις κενυατικές αρχές. Κυρίως γιατί η απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα των σομαλικών αρχών…
Η απόφαση αφορά μία θαλάσσια έκταση περίπου 100.000 τ.χλμ στον Ινδικό Ωκεανό την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες εδώ και περίπου 40 χρόνια.
Πριν την έκδοση της απόφασης η κυβέρνηση του προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα, διεμήνυσε πως θα την αμφισβητήσει κατηγορώντας το δικαστήριο για μεροληπτική θέση σε βάρος της χώρας.
Τελικά το 14μελές δικαστήριο αποφάσισε σήμερα πως η Κένυα δεν μπόρεσε να αποδείξει τον ισχυρισμό της πως κατά το παρελθόν είχε συμφωνήσει με την Σομαλία σε οριοθέτηση της ΑΟΖ ανατολικά των ακτών της διαφιλονικούμενης περιοχής προτείνοντας, αντ’αυτού, την χάραξη μίας “νέας γραμμής” που τη χωρίζει στα δύο.
Η αμφισβήτηση της απόφασης του ΔΠΔ από την Κένυα δημιουργεί νέα αίσθηση αβεβαιότητας για τις επικείμενες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
Από την άλλη δεν υπάρχει τρόπος για την υποχρεωτική εφαρμογή της, μολονότι η Κένυα και η Σομαλία είχαν συμφωνήσει το 2009 με μνημόνιο κατανόησης που είχαν υπογράψει να επιλύσουν τις διαφορές τους στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων οι οποίες απέτυχαν μετά από πέντε χρόνια.