«Δεν θέλω να ακούω στη Βουλή των Ελλήνων επιχειρήματα, ευφυολογήματα και ατάκες που θυμίζουν τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων του 1974 και του 1975. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Χρειάζεται μεγαλύτερη διανοητική ευρυχωρία και μεγαλύτερη συναισθηματική γενναιοδωρία» ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του διήμερου ετήσιου συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συζήτηση που είχε το απόγευμα, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου, συμφώνησε με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη ότι το κομματικό σύστημα είναι «στενότερο» από την κοινωνία και των προβλημάτων της .Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσδιόρισε την μεταπολεμική, έννοια που απασχόλησε και το συνέδριο, ως μια πολιτική που δεν είναι αιχμάλωτη της συγκυρίας, των σκοπιμοτήτων και του λαϊκισμού. Στην παρατήρηση του Χρήστου Χωμενίδη πως αυτά είναι χαρακτηριστικά σύμφυτα με τον άνθρωπο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε πως είναι σύμφυτα και με τη δημοκρατία. «Είναι γενετικό ελάττωμα της δημοκρατίας ο λαϊκισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αν και η Παιδεία δεν ήταν στις θεματικές του συνεδρίου, δεν έμεινε έξω από τους προβληματισμούς των δυο συνομιλητών.
Στην παρατήρηση του Χρήστου Χωμενίδη πως «υπάρχει έλλειμα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε πως η παρέμβαση θα πρέπει να ξεκινήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρότεινε δε ένα σύστημα τετραετούς γυμνασίου και διετούς λυκείου κολεγιακού χαρακτήρα, το οποίο θα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα τύπου διεθνούς απολυτηρίου, που θα αξιοποιεί τη σχέση με τα πανεπιστήμια. Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Βενιζέλος πρότεινε «να απελευθερώσουμε τα κρατικά πανεπιστήμια».