ΑΘΗΝΑ
19:54
|
09.06.2023
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του για να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του για να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο στο δίκτυο αγωγών με στόχο να σταθεροποιηθούν οι αυξανόμενες τιμές, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Συγκεκριμένα, ο Ριάμπκοφ, σε σημερινή (Τρίτη, 12/10) του συνέντευξή στο BBC, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία διακρατά αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά, όπου οι τιμές ηλεκτρισμού και αερίου έχουν εκτοξευθεί φέτος καθώς η περιορισμένη προσφορά αερίου δεν επαρκεί για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση σε οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία της Covid-19.

«Είμαστε υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, θέλουμε να εργαστούμε συλλογικά…η Gazprom έχει στην πραγματικά αρχίσει να διοχετεύει από τα αποθέματά της στους αγωγούς για να σταθεροποιήσει την αγορά», δήλωσε ο Ριάμπκοφ χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe, ανέφερε ότι η Gazprom άντλησε αέριο από αποθηκευτική μονάδα στο Χάινταχ της Αυστρίας για μία ημέρα, στις 7 Οκτωβρίου, ύστερα από την αύξηση των τιμών αερίου σε επίπεδα ρεκόρ.

«Εργαζόμαστε προσεκτικά, ήσυχα, νηφάλια προς τη σταθεροποίηση. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να ταράξουμε περαιτέρω τα πράγματα», δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

Την ίδια στιγμή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Euractiv αποκαλύπτει σήμερα πως στο πλαίσιο προ ημερών συνέντευξής της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti η Ρωσίδα πρέσβης στη Βουλγαρία, Ελένα Μιτροφάνοβα, κάλεσε τη βαλκανική χώρα να υπογράψει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο παροχής φυσικού αερίου με την Gazprom, λέγοντας πως «η Βουλγαρία είναι φτωχή χώρα και αυτό καθιστά την τιμή της ενέργειας ιδιαίτερα σημαντική

Ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τον ρόλο της Gazprom στην αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της την καθιστά ύποπτη για χειραγώγηση της αγοράς και για μια «προσπάθεια να πιέσει» την Ευρώπη να συμφωνήσει στη εσπευσμένη έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας. Τόσο η Gazprom και το Κρεμλίνο έχουν απορρίψει τις κατηγορίες.

Πηγές: Reuters, ΒBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η εφεκτικότητα των Podemos για εκλογική σύμπραξη… απειλεί την Αριστερά

Διαρροή προσωπικού μηνύματος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπογραμμίζει την ένταση μεταξύ Ριάντ και Ουάσινγκτον

Πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας μιλάει για την αμερικανική οικονομική επιβολή

Golden Girl από τις ΗΠΑ η νέα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα