ΑΘΗΝΑ
12:37
|
16.04.2024
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η “ριζική αιτία” της αστάθειας στην κορεατική χερσόνησο, πρόσθεσε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας δήλωσε ότι στόχος του είναι να φτιάξει έναν “ανίκητο στρατό” απέναντι στις εχθρικές πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σε  ομιλία του στην τελετή έναρξης έκθεσης για την αμυντική βιομηχανία της χώρας, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι η “ριζική αιτίας” της αστάθειας στην κορεατική χερσόνησο.

Εξήγησε ότι η χώρα του χτίζει ένα σύγχρονο οπλοστάσιο για την άμυνά της και όχι για να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Η έκθεση για την άμυνα στην οποία μίλησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν οργανώθηκε κατά την επέτειο της ίδρυσης του Κόμματος Εργαζομένων, στην εξουσία στην Πιονγκγιάνγκ.

Παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για διάλογο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να “πιστεύουμε πως δεν τηρεί εχθρική στάση” έναντι της Πιονγκγιάνγκ, είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως δεν τρέφει καμιά εχθρική ή πολεμοχαρή διάθεση έναντι της Βόρειας Κορέας, όμως ο κ. Κιμ δεν κρύβει τον σκεπτικισμό του. “Διερωτώμαι αληθινά αν υπάρχουν άνθρωποι ή χώρες που το πιστεύουν αυτό”, είπε.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή πυραύλου Κρουζ με μεγάλο δραστικό βεληνεκές και πυραύλου που -κατά την κυβέρνησή του- ήταν υπερηχητικός.

Η Νότια Κορέα, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, αυξάνει από τη δική της πλευρά τα δικά της στρατιωτικά μέσα: δοκίμασε για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο από υποβρύχιο τον Σεπτέμβριο και αποκάλυψε υπερηχητικό πύραυλο Κρουζ.

Την περασμένη εβδομάδα, Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ αποκατέστησαν τους διαύλους επικοινωνίας τους, στην πρώτη ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων τους τελευταίους μήνες της θητείας του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν, ο οποίος τάσσεται υπέρ του διαλόγου. Όμως ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγορεί τη Σεούλ ότι τρέφει “ασύνετες φιλοδοξίες” και έχει υιοθετήσει “παράλογη” και “διπρόσωπη” στάση.

Το 2018, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που συναντήθηκε με Αμερικανό πρόεδρο εν ενεργεία. Όμως οι διμερείς συνομιλίες περιήλθαν σε απόλυτο αδιέξοδο μετά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο Ανόι, το 2019, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για την προοδευτική άρση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα παραχωρήσεις της Βόρειας Κορέας όσον αφορά τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα