ΑΘΗΝΑ
10:56
|
17.10.2021
Το 1987 ιδρύθηκε με δική της πρωτοβουλία η Ένωση Φίλων Ακροπόλεως (ΕΦΑ) – Συλλυπητήριο μήνυμα από τη Λίνα Μενδώνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Έβη Τουλούπα, η οποία συνέδεσε το όνομά της με την ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Το 1987 ιδρύθηκε με δική της πρωτοβουλία η Ένωση Φίλων Ακροπόλεως (ΕΦΑ). Είχε συνδεθεί με κορυφαίους φορείς, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ή το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, Εφορείες αρχαιοτήτων (Επτανήσου, Ηπείρου, Εύβοιας) στις οποίες διετέλεσε προϊσταμένη, με σπουδαίες αρχαιολογικές μελέτες και δημοσιεύσεις.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρει για την απώλεια της Έβης Τουλούπα:

“Με ευαισθησία και βαθιά πεποίθηση ότι το πολιτιστικό απόθεμα του παρελθόντος αποτελεί το ζωντανό κύτταρο του δικού μας παρόντος, από το 1955 υπηρέτησε αδιάλειπτα την επιστήμη της Αρχαιολογίας και την αρχαιολογική έρευνα. Ως προϊσταμένη στις Εφορείες Αρχαιοτήτων στα Ιόνια Νησιά, στην Ήπειρο και στην Εύβοια, αλλά κυρίως ως Έφορος Αρχαιοτήτων της Ακροπόλεως ταύτισε τη σταδιοδρομία και το δημιουργικό της έργο όχι μόνον με την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος, αλλά και με την υποστήριξή της σε νέες και πρωτοποριακές και πρωτοπόρες για την εποχή ιδέες, δράσεις και έργα. Και κυρίως με την υποστήριξή της, την εμψύχωσή της και την εμπιστοσύνη της στους νέους.

Είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί της στις αρχαιολογικές έρευνες στην Κέα, και ιδιαίτερα στην Καρθαία. Η Έβη Τουλούπα υπήρξε ένας άνθρωπος ξεχωριστός, πραγματικά προοδευτικός, βαθιά ευγενής, με ιδιαίτερο χιούμορ και με μοναδική κομψότητα. Αφοσιωμένη, συνεπής και ακάματη, πάντα παρούσα για την επιστήμη και τους φίλους της. Θα είναι για πάντα στη μνήμη μας ζωντανή, ευθαλής, προσηνής, δραστήρια”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

“Μπάλλος”: πλημμύρισαν Ακρόπολη και Ακαδημία Πλάτωνος

Τη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο συμπόσιο για το Τρίπτυχο της Μύρτιδος

Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εκτελεσθέντων Μεζούρλου Λάρισας

“Το Κορίτσι με το Μπαλόνι” πουλήθηκε έναντι 21,8 εκατ. ευρώ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα