ΑΘΗΝΑ
08:46
|
03.05.2024
Οι χάρτες της Άγκυρας αγνοούν τη συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου και συνδυάζονται με απειλές για γεωτρήσεις στις ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σταθερά κλιμακώνει η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας απροκάλυπτα με γεωτρήσεις και έρευνες στις ΑΟΖ αμφοτέρων χωρών γράφοντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (το οποίο ούτως ή άλλως ουδέποτε υπέγραψε) στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Νέο “λάδι στη φωτιά” ρίχνουν αυτή τη φορά οι χάρτες που  δημοσιοποίησε την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και οι οποίοι αγνοούν τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς φτάνουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κάσο, τη Ρόδο στα έξι μίλια από την Πάφο και περιλαμβάνουν την περιοχή της έκνομης «οριοθέτησης» του τουρκολιβυκού μνημονίου “ασφαλείας”.

Σε "τουρκική υφαλοκρηπίδα" οι έρευνες του Ορούτς Ρέις λέει το τουρκικό υπ. Άμυνας και δημοσιεύει χάρτες

“Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως συνέβη μέχρι τώρα” ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Παλιός χάρτης σε συνδυασμό με κλιμάκωση απειλών

Μολονότι ο συγκεκριμένος χάρτης  είχε κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ  πριν από 1,5 χρόνο (και πάλι σε περίοδο υψηλής έντασης με την Ελλάδα), η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά συνδυάζεται με τις απειλές για την έναρξη γεωτρήσεων. Εάν προσ΄θέσει κανείς σε αυτά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία και την αποστολή νέας επιστολής από την Άγκυρα στον ΟΗΕ όπου αμφισβητείται απροκάλυπτα η κυριαρχία ελληνικών νησιών, αντιλαμβάνεται πως η όξυνση κυμαίνεται πλέον σε ακόμη πιο επικίνδυνο επίπεδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα