ΑΘΗΝΑ
22:40
|
16.10.2021
Το σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο από τους πανηγυρισμούς των Αθηναίων φέρει την σφραγίδα του ιδρυτή της Φίνος Φιλμ, Φ. Φίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χτεσινή 77η επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου 1944 επανέφερε στο προσκήνιο ένα σπάνιο ντοκουμέντο που αποτύπωσε ο φακός του κινηματογραφιστή και ιδρυτή της Finos Film, Φιλιποιμένος Φίνου και δείχνει τον ξέφρενο ενθουσιασμό πλήθους χιλιάδων Αθηναίων να αποθεώνει τους αντάρτες του ΕΑΜ, τα συνθήματα του ΕΑΜ στους τοίχους, τα πλακάτ του κόσμου και τα περιβόητα χωνιά, αλλά και τον τελευταίο Γερμανό που κατέβασε την σβάστικα από την Ακρόπολη…

Όπως επισημαίνει σε σχετικό εκτενές ρεπορτάζ το Νewscenter.gr, το 1999 ο Ροβήρος Μανθούλης ανακάλυψε το φιλμ, εντάσσοντάς το σε σχετική σειρά ντοκιμαντέρ για τον εμφύλιο που ωστόσο κι αυτή “ξεχάστηκε” αργότερα στις αποθήκες της ΕΡΤ.

Απελευθέρωση της Αθήνας – 12 Οκτωβρίου 1944 - iscreta.gr

Τις ιστορικές στιγμές είχε τότε καταγράψει ο “παράνομος” Τύπος με πρώτο τον Ριζοσπάστη, αλλά και την Ελεύθερη Ελλάδα,τη Μάχη του Ηλία Τσιριμώκου, την Ανεξαρτησία, την παράνομη έκδοση της νόμιμης Βραδυνής, την Ελευθερία του Κόκκα που συνέχισε την εκδοσή της και μετά την απελευθέρωση και πολλές άλλες.

f 8 3
f 7 3
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εσωτερική έρευνα στο Facebook για λογοκρισία φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου

Η “γερμανική δεκαετία” τέλειωσε…

Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ.Τσίπρα με τον δήμαρχο Ιθάκης

ΚΙΝΑΛ: Μεσολαβητικές επαφές Γ. Παπανδρέου με όλους τους υποψηφίους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα