ΑΘΗΝΑ
03:00
|
18.01.2022
Άρχισε στο Λονδίνο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με τις αλλαγές που επιδιώκει το Λονδίνο στους όρους του Πρωτοκόλλου για τη…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άρχισε σήμερα Πέμπτη (14/10) στο Λονδίνο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με τις αλλαγές που επιδιώκει η βρετανική κυβέρνηση στους όρους του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Brexit.

Οι σημερινές συνομιλίες περιγράφονται ως “προκαταρκτικές”  πριν από τη συνάντηση του Βρετανού Υφυπουργού αρμόδιου για το Brexit λόρδου Φροστ και του αρμοδίου Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς στις Βρυξέλλες, ενδεχομένως και την Παρασκευή.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κάποιες εβδομάδες συζητήσεων ώστε οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο νέος γύρος συνομιλιών έρχεται μετά από ένα διήμερο έντονης κινητικότητας. Την Τρίτη ο λόρδος Φροστ ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά το Λονδίνο το πρωτόκολλο “δεν λειτουργεί” και ζήτησε σημαντικές τροποποιήσεις. Την Τετάρτη ο κ. Σέφτσοβιτς παρουσίασε μία σειρά υπαναχωρήσεων από την πλευρά της ΕΕ σε μια προσπάθεια συμβιβασμού.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική πλευρά θα θέσει ως όρο για την επίτευξη συμφωνίας την άρση δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της εποπτείας εφαρμογής του πρωτοκόλλου.

Το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία που συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αποσκοπεί στην αποφυγή επαναφοράς σκληρών συνόρων μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ενδεχόμενο που πολλοί φοβούνται πως παραπέμπει στις Ταραχές προηγούμενων δεκαετιών.

Το Λονδίνο από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν ικανοποιηθεί από τις αλλαγές στο πρωτόκολλο θα αναστείλει μονομερώς πτυχές της συμφωνίας, επικαλούμενο το Άρθρο 16 του πρωτοκόλλου.

Πηγές: SkyNews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επτά συμφωνίες υπέγραψε ο Ερντογάν στα Τίρανα

Κεφάλαια 14,3 εκ. ευρώ για το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού

Με αντίποινα απειλούν τα Εμιράτα τους Χούθι

«Τουφεκιά» Μητσοτάκη για «μέτρα» κατά Τουρκίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα