ΑΘΗΝΑ
10:48
|
17.10.2021
Οι ΗΠΑ βγήκαν προτελευταίες σε ψήφους. Θα ξεκινήσουν τη θητεία τους την Πρωτοχρονιά του 2022 έχοντας απέναντι Ρωσία και Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε απόψε, μεταξύ άλλων, τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) που εδρεύει στη Γενεύη, τρία χρόνια αφότου είχαν αποχωρήσει με απόφαση του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τότε ο Τραμπ είχε κατηγορήσει το 47μελές Συμβούλιο για χρόνια προκατάληψη κατά του Ισραήλ και για έλλειψη μεταρρυθμίσεων.

Η υποψηφιότητα των ΗΠΑ πήρε 168 ψήφους στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην 193μελή Γενική Συνέλευση. Οι ΗΠΑ δεν έλαβαν αρνητική ψήφο. Η τριετής θητεία των ΗΠΑ στο ΣΑΔ θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, των οποίων οι θητείες ξεκίνησαν φέτος.

Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε επίσης το Καζακστάν, τη Γκάμπια, το Μπενίν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μαλαισία, την Παραγουάη, την Ονδούρα, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, το Μαυροβούνιο και τη Λιθουανία και επανεξέλεγε το Καμερούν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Ινδία και την Αργεντινή.

Οι ΗΠΑ έλαβαν τον δεύτερο μικρότερο αριθμό ψήφων, ξεπερνώντας μόνο την Ερυθραία, η οποία έλαβε 144 ψήφους.

Η θητεία τους αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο διαβεβαιώνοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής, τα οποία εργαλειοποιεί συνήθως κατά ισχυρών γεωπολιτικών αντιπάλων όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Με βάση μια έρευνα του Reuters, οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν δείχνουν ότι οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες έχουν παραμεριστεί πολλές φορές υπέρ “εθνικών προτεραιοτήτων ασφάλειας” και της συνεργασίας με ξένες δυνάμεις.

«Οι ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν πόσο σοβαρή είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν στο να καταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κέντρο της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ, Λουίς Σαρμπονό. «Με πολλά εσφαλμένα βήματα μέχρι στιγμής, θα πρέπει να αξιοποιήσουν το χρόνο τους στο Συμβούλιο για να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο μεταξύ φίλων όσο και μεταξύ εχθρών», πρόσθεσε.

Οι υποψήφιες χώρες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκλέγονται σε γεωγραφικές ομάδες για να εξασφαλιστεί πιο διερευνημένη εκπροσώπηση.

Οι χώρες μέλη δεν μπορούν να υπηρετούν περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Β. Κικίλιας: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας

Γερμανία: Οι Πράσινοι ψηφίζουν για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού

Γ. Πλακιωτάκης: Το ΛΣ έχει διακόψει την ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή από την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα