ΑΘΗΝΑ
03:09
|
18.01.2022
Στο Pegasus Project απονέμεται το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia. Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά.
Ceremony for the naming of the Press Room after late Maltese journalist Daphne Caruana Galizia.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Pegasus Project απονέμεται το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

Την τελετή απονομής του βραβείου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άνοιξε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από τις 27 χώρες της ΕΕ υπέβαλαν τις δημοσιογραφικές τους έρευνες στην κριτική επιτροπή του βραβείου.

Εκ μέρους της 29μελούς κριτικής επιτροπής, ο ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Άντονι Μπελάνγκερ, παρέδωσε το χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ στους εκπροσώπους του δικτύου, τους Σαντρίν Ριγκό και Λόρεντ Ρίτσαρντ.

Το δίκτυο Forbidden Stories είναι μια συλλογικότητα δημοσιογράφων που αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τις έρευνες συναδέλφων τους που έχουν δολοφονηθεί, βρίσκονται στη φυλακή ή δέχονται απειλές. Για το έργο του, το Forbidden Stories έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου και το Βραβείο George Polk.

Το Βραβείο Daphne Caruana Galizia θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με απόφαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τιμήν της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου και μπλόγκερ Ντάφνε Γκαρουάνα Γκαλίτσια, γνωστής για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς, που δολοφονήθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2017. Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά.

Υποψηφιότητα μπορούσαν να θέσουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι και ομάδες δημοσιογράφων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Δεκτές έγιναν δημοσιογραφικές έρευνες που έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί η σημασία της επαγγελματικής δημοσιογραφίας για τη διασφάλιση της ελευθερίας, της ισότητας και των ευκαιριών.

Στην ανεξάρτητη κριτική επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ενώσεων της Ευρώπης.

Το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 20.000 ευρώ που το συνοδεύει αποτελούν δείγματα της έμπρακτης στήριξης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ερευνητική δημοσιογραφία και της μεγάλης σημασίας που αποδίδει στην ελευθερία του Τύπου.

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επτά συμφωνίες υπέγραψε ο Ερντογάν στα Τίρανα

Κεφάλαια 14,3 εκ. ευρώ για το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού

Με αντίποινα απειλούν τα Εμιράτα τους Χούθι

«Τουφεκιά» Μητσοτάκη για «μέτρα» κατά Τουρκίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα