ΑΘΗΝΑ
06:54
|
22.09.2024
Εκκλήσεις για ηρεμία από την πολιτική ηγεσία μετά τις επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών σε διαδηλωτές της Χεζμπολάχ με αποτέλεσμα έξι νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν διαβεβαίωσε απόψε ότι θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα το πρωί στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα έξι νεκρούς και τουλάχιστον 30 τραυματίες.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αούν είπε πως “είναι απαράδεκτο ότι όπλα χρησιμοποιούνται ξανά ως μέσα για να επικοινωνήσουν Λιβανέζοι αντίπαλοι”. Aνέφερε χαρακτηριστικά:

“Προχωράμε προς μια λύση, όχι προς μια κρίση. Εγώ, σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, δεν θα ανεχτώ και δεν θα παραδοθώ σε κανένα τετελεσμένο αποτέλεσμα, στόχος του οποίου θα μπορούσε να είναι η αναταραχή, την οποία όλοι οι Λιβανέζοι απορρίπτουν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε συγγνώμη από τον λιβανέζικο λαό για τη σημερινή επίθεση ελεύθερων σκοπευτών κατά διαδηλωτών της Χεζμπολάχ και του σιιτικού κόμματος Αμάλ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Annahar, ο Μικάτι δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον στρατό ότι η κατάσταση ασφαλείας στην πρωτεύουσα έχει πλέον βελτιωθεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι προειδοποίησε ότι η βία που ξέσπασε σήμερα στην Βηρυτό θυμίζει τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας (1975-1990) τονίζοντας ότι είναι «απαράδεκτη σε όλα τα επίπεδα».

Η επίθεση ελεύθερων σκοπευτών που είχαν ακροβολιστεί στις ταράτσες παρακείμενων κτιρίων κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε στη διάρκεια διαδήλωσης που οργανώθηκε σήμερα από τα σιιτικά κινήματα Χεζμπολάχ και Αμάλ κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, του επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020 τον οποίον κατηγορούν για μεροληψία.

Οι ρίψεις πυρών μετέτρεψαν την περιοχή για περίπου τέσσερις ώρες σε πεδίο μάχης επαναφέροντας στη μνήμη αλγεινές εικόνες του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο.

Σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν νωρίτερα από κοινού Χεζμπολάχ και Αμάλ ζήτησαν από τους πολίτες ηρεμία και ψυχραιμία ώστε να μην ενθαρρύνουν “κακόβουλα σχέδια”. Άφησαν αιχμές εναντίον του χριστιανικού ακροδεξιού κόμματος “Λιβανέζικες Δυνάμεις” του Σαμίρ Γκεαγκέα.

Συλλήψεις εννιά ατόμων

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε απόψε ότι συνέλαβε εννέα άτομα, ανάμεσά τους έναν Σύρο, για τα αιματηρά επεισόδια το πρωί στη Βηρυτό.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Τwitter εκπρόσωπος του στρατού επισημαίνεται πως δυνάμεις του παραμένουν αναπτυγμένες στην περιοχή για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση της βίας.

Η επίσκεψη της Νούλαντ

Στη Βηρυτό βρέθηκε λίγο μετά τα σοβαρά επεισόδια η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.

Στην Κύπρο η Βικτώρια Νούλαντ τις 12 Ιουλίου - Infognomon Politics

Η Νούλαντ αποδοκίμασε εμμέσως σαν “παρέμβαση” στη δουλειά της δικαιοσύνης τις αντιδράσεις της Χεζμπολάχ και του κόμματος Αμάλ για τον δικαστή Τάρικ Μπιτάρ. Τα δύο κόμματα κατηγορούν τον συγκεκριμένο δικαστή για μεροληψία και πολιτικοποίηση της έρευνας για τα θύματα της περσινής καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 210 ατόμων και τον τραυματισμό χιλιάδων.

Η Νούλαντ είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Λίβανο και ανακοίνωσε βοήθεια 67 εκατ. δολαρίων στον στρατό της χώρας.

Εικόνα

Διαβεβαίωσε επίσης για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συμβάλλουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που πλήττει το Λίβανο σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του 2022 στο Λίβανο λέγοντας πως θα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα