ΑΘΗΝΑ
19:29
|
08.05.2024
“Δεν πρέπει να βιαστούμε με την επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για την επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν ως νέας δίοικησης του Αφγανιστάν, αλλά τόνισε την ανάγκη να συμμετάσχουν σε συνομιλίες μαζί τους.

Μιλώντας, μέσω βιντεοκλήσης διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, στην συνάντηση κορυφής των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), ο Πούτιν είπε ότι “η προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τους Ταλιμπάν δυστυχώς δεν αντικατοπτρίζει όλο το φάσμα της αφγανικής κοινωνίας”, αλλά σημείωσε επίσης τη δέσμευσή τους να διεξαγάγουν εκλογές και τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της λειτουργίας των κρατικών δομών.

“Δεν πρέπει να βιαστούμε με την επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν. Κατανοούμε ότι πρέπει να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία βιασύνη και θα το συζητήσουμε μαζί”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν ανέφερε την πρόθεση της Μόσχας να φιλοξενήσει άλλο ένα γύρο συνομιλιών μεταξύ των αφγανικών κομμάτων την επόμενη εβδομάδα και υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης των διαβουλεύσεων για το Αφγανιστάν μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Κίνας και Πακιστάν.

“Πρέπει να υποστηρίξουμε τη διαδικασία δια-αφγανικής διευθέτησης και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα”, συμπλήρωσε.

Η Ρωσία πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ταλιμπάν και άλλες αφγανικές παρατάξεις για συνομιλίες την Τετάρτη, μια κίνηση που αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της Μόσχας να επεκτείνει την επιρροή της.

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι για τους Ταλιμπάν θα είναι δύσκολο να αρνηθούν μια τέτοια πηγή εσόδων όπως είναι το εμπόδιο ναρκωτικών. “Παρά τις υποσχέσεις να καταπολεμήσουν την παραγωγή ναρκωτικών, στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζω αν οι Ταλιμπάν θα καταφέρουν, θέλουν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα” είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας ωστόσο ότι κατά την προηγούμενη περίοδο που ήταν στην εξουσία στο Αφγανιστάν (έως το 2001) “το έκαναν αυτό και μάλιστα με επιτυχία”.

“Σήμερα όμως δεν θα είναι απλό να απαρνηθούν μια τέτοια πηγή εσόδων, πολύ περισσότερο που η αφγανική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση”, είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης κατέληξε λέγοντας πως το πρόβλημα της παραγωγής ναρκωτικών στο Αφγανιστάν και του λαθρεμπορίου που ξεκινάει από εκεί είναι οξύτατο. “Το Αφγανιστάν παραμένει ο πιο σημαντικός προμηθευτής οπιούχων ναρκωτικών στον κόσμο, καταλαμβάνοντας το 90% της παγκόσμιας παραγωγής”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με θερμό καλοκαίρι απειλεί τον Λίβανο το Ισραήλ

Το φοιτητικό κίνημα θα ρίξει τον Μπάιντεν;

Επιμένει η Φλέσσα για Τέμπη: «Με αγάπη τα είπα»

Βρήκαν νέο ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα