ΑΘΗΝΑ
14:20
|
18.05.2024
Οι ηγεσίες SDP, FDP και Πρασίνων συμφώνησαν να εισηγηθούν στα κόμματά τους την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγεσίες των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πράσινων και των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP) συμφώνησαν να εισηγηθούν στα κόμματά τους την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο.

Όπως αναμενόταν, οι ηγεσίες των τριών κομμάτων κατά τη σημερινή συνάντησή τους, συμφώνησαν σε κοινό κείμενο αρχών, με βάση το οποίο ζητούν την έγκριση των αρμόδιων οργάνων τους προκειμένου να προχωρήσουν στις επίσημες διαπραγματεύσεις, καθώς έως τώρα συζητούσαν επί των προγραμματικών θέσεων κάθε κόμματος και των “κόκκινων” γραμμών του καθενός.

Απόφαση για τη συμμετοχή στις επίσημες διαπραγματεύσεις αναμένεται να λάβουν οι Πράσινοι την Κυριακή (17 Οκτωβρίου), ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το “μικρό” Συνέδριο των Πρασίνων. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα απευθυνούν τις επόμενες ημέρες στα κομματικά όργανα, ενώ στο SPD δεν προβλέπεται ανάλογη διαδικασία.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Όλαφ Σολτς, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Γερμανών για τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, έκανε λόγο για “εντατικές συνομιλίες”, αναδεικνύοντας το συνταξιοδοτικό και την κλιματική αλλαγή ως δύο από τα βασικότερα σημεία. Όπως είπε, σχεδιάζεται “το μεγαλύτερο εγχείρημα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών”.

Ο Όλαφ Σολτς ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση, υποστήριξε πως “όλες οι πλευρές επανέλαβαν τη βούλησή τους να τελειώσουμε γρήγορα”.

Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, στόχος δεν είναι η πολιτική του “μικρότερου κοινού παρονομαστή” και πως όλες οι πλευρές χρειάστηκε να κάνουν παραχωρήσεις. Αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η οικοδόμηση μιας κοινωνικο-οικολογικής οικονομίας της αγοράς, επισήμανε.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ αναφέρθηκε κυρίως στο “πολιτικό στιλ» που αναδείχθηκε από τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών. “Συζητήσαμε με μεγάλη σοβαρότητα και περιέργεια. Αυτές οι εμπιστευτικές συνομιλίες αποτελούν σημείο καμπής για την πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας και σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται εφικτό και ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας”, δήλωσε.

Σε ερώτηση αν έχει ήδη γίνει συζήτηση για τα υπουργεία που θα πάρει κάθε κόμμα, ο κ. Λίντνερ απάντησε μονολεκτικά: “Όχι”.

Πηγές: The Local Germany, Deutsche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα