ΑΘΗΝΑ
09:50
|
15.11.2024
Παραιτήθηκε ο Επίτροπος που υπαινίχθη ότι το θύμα έφταιγε για την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία της από εν ενεργεία αστυνομικό του Λονδίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέβαλε την παραίτησή του ο Επίτροπος της Αστυνομίας του Γιορκσάιρ, ο οποίος κατηγόρησε έμμεσα μετά θάνατον τη Σάρα Έβεραρντ για τη δολοφονία της από έναν εν ενεργεία αστυνομικό της υπηρεσίας προστασίας υψηλών προσώπων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου. Η Σάρα Έβεραρντ, ηλικίας 33 ετών, έπεσε θύμα απαγωγής, βιασμού και δολοφονίας του 48χρονου Γουέιν Κούζενς. Ο δράστης, επικαλούμενος την αστυνομική του ιδιότητα και τη μη τήρηση από μέρους της τα μέτρα για την πανδημία, την παρέσυρε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, της φόρεσε χειροπέδες, την πήγε έξω από την πόλη, όπου τη βίασε και τη σκότωσε.

Ο Επίτροπος Φίλιπ Άλοτ, επικεφαλής της αστυνομικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας του Γιορκσάιρ στη βόρεια Αγγλία, επιχείρησε να καλύψει τις ευθύνες του “συναδέλφου” και δράστη υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες οφείλουν να είναι πιο “καχύποπτες” και λιγότερο αθώες με τις αρμοδιότητες των αστυνομικών αλλά και να γνωρίζουν “πέντε πράγματα για τις νομικές διαδικασίες” προκείμενου να μην γίνονται θύματα των αστυνομικών ή όποιων άλλων με εξουσία τις προσεγγίζουν. Αυτές οι δηλώσεις ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων αναγκάζοντας τελικά τον διορισμένο από το Συντηρητικό Κόμμα Επίτροπο να παραιτηθεί καθώς, όπως δήλωσε, δημιουργήθηκε ένα κλίμα “καταστροφικής έλλειψης εμπιστοσύνης” προς το πρόσωπό του μετά τις τοποθετήσεις του για την υπόθεση της αδικοχαμένης Σάρα Έβεραρντ.  

Ο Επίτροπος της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, Φίλιπ Άλοτ

O Γουέιν Κούζενς καταδικάστηκε σε ισόβια. Ο Γιώργος Παπανικολάου έγραψε σχετικά στο ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ: “Δυο περίπου εβδομάδες μετά την καταδίκη του απαγωγέα, βιαστή και φονιά της 33χρονης, είναι μάλλον ασφαλές να πούμε πως η ιστορία αυτού του εγκλήματος έκλεισε τον κύκλο της στην ελληνική ειδησεογραφία με τον πιο ανώδυνο για τα καθ’ ημάς (στην Ελλάδα) τρόπο. Και αυτό γιατί, ενώ η είδηση του εγκλήματος προσφέρθηκε απλόχερα στο κοινό, αποσιωπάται εν πολλοίς η κλιμακούμενη αντίδραση για το ρόλο της αστυνομίας σε σχέση τόσο με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όσο και με την επιμονή των έμφυλων διακρίσεων και του σεξισμού στο εσωτερικό της αστυνομίας”. Διαβάστε όλο το άρθρο του Γιώργου Παπανικολάου εδώ.

Οι δηλώσεις του Φίλιπ Άμποτ έγιναν κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης με το BBC μετά την καταδίκη του Κούζενς. Πολύ γρήγορα κατάλαβε την γκάφα του. Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση στο βόρειο Γιορκσάιρ ενώπιον των μελλών 11μελούς επιτροπής της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών ο Άλλοτ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος κάνοντας έμμεσα λόγο για δημοσιογραφική παγίδα στη  συνέντευξη ενώ αρνήθηκε μετά βδελυγμίας να παραιτηθεί από τη θέση του.

Ωστόσο, τρεις ώρες μετά ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του λέγοντας: “Ήλπιζα ότι θα μπορούσα να ξαναχτίσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων που απώλεσα. Χάρηκα που τόσες πολλές ομάδες θυμάτων αποδέχτηκαν τη συγγνώμη μου και ήμουν πρόθυμος να συνεργαστώ μαζί τους για να με βοηθήσουν στο τεράστιο έργο που είχα μπροστά μου. Μετά τη σημερινή πρωινή συνάντηση της αστυνομίας και της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών, μου κατέστη σαφές ότι το έργο μου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, έως ανέφικτο”.

Ο Άλοτ δέχθηκε πολλές πιέσεις και αυτό είναι κάτι το θετικό. Δεκατρείς ημέρες μετά το σχόλιο που επέρριπτε ευθύνη στη Σάρα Έβεραρντ και σε κάθε γυναίκα – θύμα της αστυνομικής βίας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στράμερ, και η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ πιέζαν για την αποχώρησή του από το σώμα. Ακόμα και συνάδελφοι του αποκαλούσαν τον κ. Φίλιπ Άλοτ “σεξιστή και μισογύνη”. Τα περισσότερα από τα 32 άτομα που απάρτιζαν την ομάδα του Άλοτ υπέγραψαν επιστολή ζητώντας την παραίτησή του. Σχεδόν 11.000 πολίτες υπέγραψαν αναφορά με αίτημα την απομάκρυνσή του. Μετά θάνατον η Σάρα Έβεραρντ κατάφερε να κόψει ένα ακόμα σάπιο κεφάλι της Αστυνομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Φίλιπ Άλοτ χαμένος στον εγωισμό του δεν δείχνει να μην έχει καταλάβει τι είπε. Λίγες ώρες πριν από την καρατόμησή του δήλωνε: “Κατανοώ ότι τα πνεύματα είναι τεταμένα. Έχουν περάσει μόλις σχεδόν δύο εβδομάδες μετά από τη συνέντευξη. Εάν όποιος έκανε ένα λάθος σε μια συνέντευξη υπέβαλε την παραίτησή του τότε τίποτα δεν θα γινόταν σε αυτή τη χώρα”.  

Πηγή: The Guardian 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χίος: Δίκη για την κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: 50 χρόνια Κατοχής-Τα αδιέξοδα στο Κυπριακό

Ακόμα 25 μετανάστες και πρόσφυγες νότια της Κρήτης

51η επέτειος του Πολυτεχνείου: Από σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου οι τριήμερες εκδηλώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα