ΑΘΗΝΑ
14:04
|
17.05.2024
Απετράπη μέχρι τον Δεκέμβριο το ενδεχόμενο να κηρύξουν οι ΗΠΑ στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε τελικά τον νόμο που αυξάνει προσωρινά το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους στα 28,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτρέποντας έτσι, μέχρι τον Δεκέμβριο τουλάχιστον, τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων με 219 ψήφους υπέρ και 206 κατά ενέκρινε τον νέο νόμο. Κανείς από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών δεν έδωσε την ψήφο του στον νόμο της κυβέρνησης των Δημοκρατικών για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπολόγιζε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα περιερχόταν σε αδυναμία κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεών της περί τη Δευτέρα 18η Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα ο νόμος για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ πέρασε και από την αμερικανική Γερουσία (με 50 ψήφους υπέρ και 48 κατά) μετά από μια εβδομάδα έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών. Τελικά 11 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς για να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η Γερουσία.

Ο νέος νόμος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκτελεί πληρωμές μέχρι τον Δεκέμβριο, στην καλύτερη περίπτωση ως τις αρχές του 2022, απομακρύνοντας κάπως την προοπτική κήρυξης στάσης πληρωμών, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Το Κογκρέσο θα κληθεί να νομοθετήσει ξανά εγκαίρως για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο η διένεξη των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους για το ζήτημα προεξοφλείται από τους περισσότερους αναλυτές πως θα είναι σκληρή.

Με πληροφορίες από CBS, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Αριστερά: Παράγοντας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια ο Μητσοτάκης

Ενισχύσεις στη Νέα Καληδονία λόγω των ταραχών-Ανάμειξη του Μπακού «βλέπει» το Παρίσι

Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την Ε.Ε. αν δεν σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ενάντια στην κακοφωνία: H ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα