H μορφή της Μύρτιδος, της 11χρονης έφηβης από την αρχαία Αθήνα, σκελετικά υπολείμματα της οποίας ανακαλύφθηκαν σε μαζικό τάφο στον Κεραμεικό την περίοδο 1994–95 κοντά στον σταθμό του μετρό, αναβιώνει αυτές τις μέρες στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας μέσα από την έκθεση «Το Τρίπτυχο της Μύρτιδος: Μορφή, Τέχνη, Πνευματικά Δικαιώματα».
Πέρα από την έκθεση, όπου μπορεί κανείς να δει πλειάδα έργων τέχνης εμπνευσμένων από τη μικρή Αθηναία, μπορεί να παρακολουθήσει το Συμπόσιο που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 18/10, στις 14:30, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, και το οποίο αφορμάται από τη διαχρονική μορφή της Μύρτιδος και συνίσταται σε σύντομες ανακοινώσεις με θέμα τη «Μορφή».
Το συμπόσιο στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου
H Μορφή, η «άμορφη» μορφή, η μορφή της άγαμου κόρης, η μορφή του ιστορικού χαρακτήρα, η μορφή στον Ντοστογιέφσκι, στον Φράνσις Μπέικον, στον Αριστοφάνη, μορφή και φως, ποίηση και τέχνη. Πρόκειται για μια πολυσχιδή θεματολογία, που μας υπενθυμίζει την πολυδιάστατη υπόσταση της μορφής, όπως θα την αναπτύξουν και θα την προσεγγίσουν είκοσι διακεκριμένοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, ποιητές και συγγραφείς, οι οποίοι με το βλέμμα του ειδικού θα συζητήσουν μαζί μας για τη Μορφή και τα Πνευματικά δικαιώματα.
Μετά το πέρας του συμποσίου, στις 20:00, στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου, η Αγνή Στρουμπούλη θα αφηγηθεί «Ιστορίες που άκουγε η Μύρτις και φτάνουν ως εμάς…».
Στο βιολοντσέλο ο Σταύρος Παργινός.