ΑΘΗΝΑ
02:45
|
27.07.2024
Το πέρασμα της κακοκαιρίας “Μπάλλος” από την Αττική άφησε το ίχνος της και στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πέρασμα της κακοκαιρίας “Μπάλλος” από την Αττική άφησε το ίχνος της και στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν στην Ακαδημία Πλάτωνος όπου η στάθμη του νερού ξεπέρασε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου το μισό μέτρο. Σε φωτογραφίες που τράβηξαν περίοικοι και δημοσιεύουμε φαίνεται η έκταση της πλημμύρας τόσο στους δρόμους περιμετρικά της Ακαδημίας Πλάτωνος όσο και εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αντίθετα με ό,τι θα περίμενε ίσως κανείς, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν υπάρχει καν σύστημα παροχέτευσης ομβρίων υδάτων! Ειδικότερα, στον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχει ούτε αποστραγγιστικό σύστημα στο τμήμα του χώρου που βρίσκεται η Παλαίστρα, ενώ το αντίστοιχο έργο που έγινε πριν από χρόνια στο τμήμα όπου βρίσκεται η Ιερά Οικία υπολειτουργεί, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα ούτε καν για τον καθαρισμό των υδροσυλλεκτήρων από φύλλα και φερτά υλικά…

Για την χρόνια αυτή κατάσταση και τα τραγικά της αποτελέσματα συνυπεύθυνοι είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Αθηναίων. Ενδεικτικό των ευθυνών, που είναι ασφαλώς σε γνώση αμφότερων των φορέων, καθώς το θέμα συζητείται σε επίπεδο υποτίθεται σχεδιασμού εδώ και δεκαετίες, είναι το γεγονός πως, όπως προκύπτει από έγγραφο του Δήμου που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” στις 13 Οκτωβρίου (μια μέρα πριν την έλευση του “Μπάλλου” στην Αθήνα…), μόλις στις 4 Οκτωβρίου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων συνεδρίασε και ενέκρινε πίστωση ποσού 37.200 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο “Οριστική Μελέτη Συλλεκτήρα Ομβρίων στην περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθναίων”. Δηλαδή, δεν έχουν εκπονήσει καν τη σχετική μελέτη…

Και στην Ακρόπολη

Από το πέρασμα του “Μπάλλου” δεν γλίτωσε όμως ούτε η Ακρόπολη που θύμιζε εικόνες όπως αυτές του περσινού Δεκεμβρίου με την μεγάλη πλημμύρα την οποία είχε φέρει στη δημοσιότητα, με σχετικό οπτικό υλικό, το “Κοσμοδρόμιο”.

Οι εικόνες εκείνες που είχαν κάνει το γύρο του κόσμου, είχαν προκαλέσει ένταση και σε πολιτικό επίπεδο, ενώ είχαν αναδείξει και ένα επιπλέον πρόβλημα που προκάλεσαν οι εκτεταμένες τσιμεντοστρώσεις στο Βράχο, χωρίς να έχουν καν προηγηθεί οι αναγκαίες μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων υδάτων.

Υπενθυμίζουμε πως οι σχετικές εργασίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος ξεκίνησαν να υλοποιούνται, ενάντια σε κάθε λογική, μετά την πλημμύρα εκείνη, το περασμένο καλοκαίρι, προκαλώντας, πάντως και νέα ερωτήματα για την εκ νέου εκτεταμένη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος (μπετόν αρμέ),

Ωστόσο, η πλημμύρα της περασμένης Πέμπτης στην Ακρόπολη, φανερώνει πως το πρόβλημα κάθε άλλο παρά έχει λυθεί. Μάλιστα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν και τα κτίσματα που στεγάζουν συνεργεία της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, ενώ προβλήματα από την συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας νερού δημιουργήθηκαν και στην βάση του πρόσφατα τοποθετημένου ανελκυστήρα πλαγιάς.

Από την έντονη βροχόπτωση και τη συγκέντρωση νερού που δεν είχε τρόπο διαφυγής παρασύρθηκαν οικοδομικά υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τα ιδιωτικά συνεργεία τα οποία έχουν εγκατασταθεί στο Βράχο, φράσσοντας τις διόδους απομάκρυνσης των υδάτων και επιτείνοντας το πρόβλημα.

Επιπλέον, η πλημμύρα μπροστά από το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης προκάλεσε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του Βράχου που παρέμεινε στο σκοτάδι και το βράδυ της Πέμπτης.

Το κατά τα λοιπά λαλίστατο Γραφείο Τύπου του υπουργείου δεν έβγαλε άχνα για όλα αυτά. Ούτε για την Ακρόπολη, για την οποία κάποτε μας ενημέρωνε σχεδόν σε καθημερινή βάση, ειδικά την περίοδο που η ενημέρωση για κάθε βλάβη και κάθε ανταλλακτικό που έλειπε από το παλαιό αναβατόριο είχε αναχθεί σε κορυφαία δράση του υπουργείου, ούτε για την Ακαδημία Πλάτωνος της οποίας η “αναβάθμιση” υποτίθεται πως συγκεντρώνει το προσωπικό ενδιαφέρον τόσο της υπουργού Λίνας Μενδώνη όσοι και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Αλλά μάλλον η έλλειψη ενημέρωσης είναι το μικρότερο από όσα μπορεί να προσάψει κανείς στους “υπεύθυνους”…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μιλώντας για το νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης της Απεξάρτησης και της ΨυχικήςΥγείας (Μέρος 2ο)

Οι Στέλιος Γκιουζέπας, Ρούλα Γεωργιάδη και Άννα Εμμανουηλίδου, τρεις άρτια καταρτισμένοι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους τομείς με ενεργή κοινωνική και συνδικαλιστική δράση μιλούν στο Κοσμοδρόμιο.
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Λαμπρή γιορτή η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα