ΑΘΗΝΑ
11:31
|
18.11.2024
Για αναγνώριση των ευθυνών του παρελθόντος και των ασυγχώρητων για τη Δημοκρατία εγκλημάτων έκανε λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

¨Ένα ακόμη βήμα προς την αναγνώριση της σφαγής των Αλγερινών διαδηλωτών στις 17 Οκτωβρίου 2021 επεχείρησε να κάνει το Σάββατο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας  κατά τη διάρκεια της τελετής που διοργανώθηκε στις όχθες του Σηκουάνα εις μνήμη των θυμάτων πως «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκείνο το βράδυ υπό την εξουσία του Μορίς Παπόν (Maurice Papon) είναι ασυγχώρητα για τη Δημοκρατία». 

Ξεπερνώντας την παραδοχή του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ περί «αιματηρής καταστολής» το 2012, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για «μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια» κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για την 60η επέτειο της σφαγής σύμφωνα με δημοσίευμα του France24 και προχώρησε στην κατάθεση στεφάνου στις όχθες του Σηκουάνα, κοντά στον Ποντ ντε Μπεζόν, στα προάστια του Παρισιού.

«Η Γαλλία ατενίζει το παρελθόν της με διαύγεια και αναγνωρίζει τις σαφώς καθορισμένες ευθύνες. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τη νύχτα της 17ης Οκτωβρίου 1961, υπό την εξουσία του Μωρίς Παπόν, είναι ασυγχώρητα για τη Δημοκρατία. Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα» υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter o Εμμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρει σε Δελτίο Τύπου της η Γαλλική Δημοκρατία, διαδήλωση που οργανώθηκε πριν 60 χρόνια στο Παρίσι από τη Γαλλική Ομοσπονδία του FLN, ενάντια στην απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στους Αλγερινούς, καταπνίχθηκε βάναυσα, με σχεδόν 12.000 ανθρώπους να συλλαμβάνονται, ενώ αρκετές δεκάδες σκοτώθηκαν και τα πτώματά τους ρίχτηκαν στον Σηκουάνα. «Παρουσία οικογενειών που επλήγησαν από την τραγωδία, εκείνων που αγωνίστηκαν για την αναγνώριση της αλήθειας, εκπροσώπων και απογόνων όλων των ενδιαφερομένων, ο Γάλλος Πρόεδρος τήρησε ένα λεπτό σιγής στη μνήμη των θυμάτων της αιματηρής καταστολής της 17ης Οκτωβρίου 1961» αναγράφεται στο Δελτίο Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω τελετή έλαβε χώρα εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Παρισιού και Αλγερίου, μετά το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde για το παρασκήνιο της συνάντησης του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με μέλη 18 οικογενειών που έζησαν τον πόλεμο της Αλγερίας. Κατά το δημοσίευμα, ο Μακρόν έθεσε υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη ενός «αλγερινικού έθνους πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία», τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα προκειμένου να επιτευχθεί «συμφιλίωση μεταξύ των λαών» και χαρακτήρισε τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν (Abdelmadjid Tebboune) ως «προσκολλημένο σε ένα εξαιρετικά δύσκολο καθεστώς». Αντιδρώντας στα παραπάνω, η Αλγερινή Προεδρία ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη της στη Γαλλία «για διαβουλεύσεις». 

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει προβεί σε ορισμένες κινήσεις προκειμένου να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της 132ετούς αποικιοκρατίας στην Αλγερία. Το περασμένο έτος ο Γάλλος Πρόεδρος ανέθεσε στον ιστορικό Benjamin Stora να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία αντιμετώπισε το αποικιακό παρελθόν της και προέτρεψε αξιωματούχους να επιταχύνουν το άνοιγμα των γαλλικών αρχείων που αφορούν στον πόλεμο της Αλγερίας.

Μετά την υποβολή της έκθεσης του  ιστορικού τον Ιανουάριο του 2021, ο Μακρόν παραδέχτηκε «στο όνομα της Γαλλίας» ότι ο γαλλικός στρατός συνέλαβε, βασάνισε και δολοφόνησε τον Αλγερινό δικηγόρο και εθνικιστή ηγέτη Αλί Μπουμεντζέλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας και στη συνέχεια επιχείρησε να καλύψει τον θάνατό του ως αυτοκτονία. Ωστόσο, ο Μακρόν δεν εξέφρασε μια επίσημη κρατική απολογία, παρά μόνο την επιθυμία του για «συμβολικές πράξεις» συμφιλίωσης. Από την πλευρά της, η Αλγερία υποδέχτηκε θετικά την αποδοχή της γαλλικής ευθύνης για τον θάνατο του Μπουμεντζέλ, ωστόσο απέρριψε συνολικά την έκθεση ως «μη αντικειμενική».

Στη συνέχεια, ο αρχηγός του κράτους δεσμεύτηκε να συμμετάσχει «σε τρεις εμβληματικές ημέρες μνήμης», εκ των οποίων η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, εθνική ημέρα απόδοσης τιμής στους Harkis, η δεύτερη έχει οριστεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και η τρίτη στις 19 Μαρτίου για την 60η επέτειο των συμφωνιών στο Évian που τερμάτισαν τον πόλεμο της Αλγερίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο Δελχί: Κλείνουν τα σχολεία καθώς τα επίπεδα ρύπανσης φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα

Τέμπη: Κατεπείγουσα έρευνα από τον Άρειο Πάγο για το «χαμένο» βίντεο από κάμερες ασφαλείας

Απεργία 20ης Νοεμβρίου: Στους δρόμους και οι νοσοκομειακοί γιατροί

Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία της 41χρονης εγκύου που βρέθηκε μέσα σε μπαούλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα