ΑΘΗΝΑ
08:51
|
07.12.2021
«Είναι το μόνο δίκαιο» το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας να ανήκει στην Ουγγαρία δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία ενδέχεται «ανά πάσα στιγμή» να ολοκληρώσει την εξαγορά του αεροδρομίου της Βουδαπέστης, δήλωσε σήμερα ο Βίκτορ Ορμπάν, καθώς ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επαναφέρει υπό κρατικό έλεγχο όσα θεωρεί πως εμπίπτουν στο πλαίσιο τομέων εθνικού συμφέροντος.

Προσφάτως η ουγγρική κυβέρνηση είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την αγορά πλειοψηφικού μεριδίου στον κύριο διεθνή αερολιμένα της Ουγγαρίας και κατέθεσε αναθεωρημένη προσφορά για την απόκτηση του αερολιμένα από ξένους ιδιοκτήτες νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Ορμπάν είπε ότι «είναι το μόνο δίκαιο» το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας να ανήκει στην Ουγγαρία και ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε η κυβέρνηση να το επαναγοράσει.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι επιθυμεί να δει το αεροδρόμιο σε εγχώρια χέρια, αλλά οι ιδιοκτήτες του δεν εξέφρασαν κανένα ενδιαφέρον να το πουλήσουν.

Από τότε που ο Ορμπάν ανέλαβε την εξουσία το 2010, η κυβέρνησή του αύξησε τα ποσοστά του ουγγρικού κράτους σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια, ο τραπεζικός κλάδος και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η αναθεωρημένη προσφορά που κατατέθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία έρχεται λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη άνοιξη, υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους ξένους μετόχους να διατηρήσουν το μερίδιό τους παρά τις προηγούμενες ενδείξεις τους ότι επιδιώκουν να το διατηρήσουν.

Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος, μεσαίου μεγέθους αερολιμένας που επωφελήθηκε από την μεγάλη άνοδο των ταξιδιών χαμηλού κόστους πριν από την πανδημία.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος του αεροδρομίου με ποσοστό 55,44% είναι η AviAlliance GmbH, πρώην Hochtief AirPort GmbH, ιδιοκτησία του δημόσιου τομέα του Καναδά για το Pension Investment Board (PSP Investments).

Η GIC Special Investments της Σιγκαπούρης και το Caisse de depot et placement du Quebec (CDPQ) του Καναδά κατέχουν το καθένα λίγο πάνω από το 21%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην Λαττάκεια

Παπανδρέου: Δεν υπάρχει θέμα να αποσυρθώ – Φουλ επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη

Χωρίς κλαμπ και νυχτερινά κέντρα στη Γαλλία για τέσσερις βδομάδες

Απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων μέσω…zoom

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα