ΑΘΗΝΑ
08:59
|
02.12.2021
Σύμφωνα με την τοπική επισκοπή, το έθιμο έχει χάσει την πνευματική του αξία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρώτες βαπτίσεις δίχως την παρουσία νονού έλαβαν χώρα στο νησί της Σικελίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατόπιν απόφασης της ρωμαιοκαθολικής επισκοπής της Κατάνιας, που επέβαλε τριετή απαγόρευση στην αρχαία παράδοση της ονοματοδοσίας από νονούς σε βαφτίσεις.

Οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας υποστηρίζουν ότι η –κάποτε ουσιαστική– παρουσία ενός νονού στην καθολική εκπαίδευση ενός παιδιού έχει πλέον χάσει κάθε πνευματική σημασία. Αντ’ αυτού ισχυρίζονται πως η παράδοση έχει μετατραπεί σε μια ευκαιρία δικτύωσης για οικογένειες που θέλουν να αυξήσουν την περιουσία τους, να εξασφαλίσουν δώρα, όπως χρυσά περιδέραια, και να κάνουν συμφέρουσες διασυνδέσεις, αρκετές φορές με τοπικούς μεσίτες ή χρηματιστές που έχουν αποκτήσει δεκάδες βαφτιστήρια.

Το έθιμο του νονού, αναφέρουν αξιωματούχοι της Εκκλησίας, έχει παρακμάσει πλήρως, καταλήγοντας σε ένα κοσμικό έθιμο μεταξύ συγγενών, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι καν πιστοί, καθώς και σε μια μέθοδο ενίσχυσης δεσμών, ακόμα και με τη μαφία του ιταλικού Νότου.

apagoreythikan-oi-nonoi-sti-sikelia-561546784

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της επισκοπής της Κατάνιας ξεκαθαρίζουν ότι, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λόγο, η εκκοσμίκευση της κοινωνίας είναι αυτή που τους οδήγησε στην προσωρινή απαγόρευση των νονών.

Για τον Νότο της Ιταλίας, η παρουσία του νονού αποτελεί ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα εδώ και περίπου 2.000 χρόνια, δηλαδή από τις πρώτες ημέρες δραστηριότητας της χριστιανικής Εκκλησίας στην περιοχή.

“Πρόκειται για ένα πείραμα”, αναφέρει ο καθολικός αρχιερέας της Κατάνιας, Σαλβατόρε Γκέντσι, συμπληρώνοντας πως, παρότι ο ίδιος είναι νονός 15 νέων χριστιανών και θεωρεί εαυτόν κατάλληλο για τον ρόλο, εκτιμά πως το 99% των νονών της επισκοπής δεν είναι. Συμπληρώνει, δε, πως παρότι το τριετές διάλειμμα θα μπορούσε να επιτρέψει στην Εκκλησία να οδηγήσει την Κατάνια πίσω στον καθολικό δρόμο, ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος.

Οι γονείς που βάφτισαν τα παιδιά τους σε εκκλησίες της Κατάνιας την πρώτη Κυριακή της απαγόρευσης ήταν εξαιρετικά ταραγμένοι από την απώλεια της αγαπημένης τους παράδοσης. Από την άλλη, ο ιερέας Αντζελο Αλφιο Μαντζάνο, στη συνοικία Ονίνα, χαιρέτισε την απαγόρευση, καθώς διάφοροι αμφισβητούμενης ηθικής χαρακτήρες, που πίεζαν τον ίδιο και άλλους ιερείς να γίνουν νονοί, θα πάψουν να τους απειλούν.

Πηγές: Domani, New York Post

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Βοήθεια 280 εκατ. δολαρίων στο Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Άδικο και αναποτελεσματικό το κλείσιμο των συνόρων για την Όμικρον

ΗΠΑ: Απειλή παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους

Συμβόλαιο φτώχειας με ρήτρα «κορονοπληθωρισμού»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα