Με περισσή αυταρέσκεια η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδη ισχυρίστηκε σήμερα, στη διάρκεια ομιλίας της στο συνέδριο του Economist για τη δημογραφική κρίση πως είναι περίπου “αρκετές” μερικές βασικές δράσεις του υπουργείου Εργασίας, όπως το επίδομα γέννησης, η υιοθέτηση προγράμματος γονικής άδειας για τους πατέρες, η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και η αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής με το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ ώστε να αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο ζήτημα με πολυεπίπεδες συνέπειες τα επόμενα χρόνια σε πολλά επίπεδα ζωής.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε στην “εμπιστοσύνη” μεταξύ κράτους και πολιτών, υποστηρίζοντας πως έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια μέτρα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω πανδημίας.Ανέφερε πως η δημογραφική κρίση είναι “ένα πολύπλευρο ζήτημα που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις διευκολύνσεις που σχεδιάζονται για τους πολίτες και με την εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στους θεσμούς της χώρας τους.
Δεν βλέπουν λύση ούτε σε 30 χρόνια…
Ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ από τη “ρόδινη” εικόνα που επιχείρησε να παρουσιάσει η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας, ΤΜΧΠΠΑ, παίρνοντας το λόγο εκτίμησε ότι ούτε στην Ελλάδα ούτε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αναστροφή τις επόμενες τρεις δεκαετίες σε ό,τι αφορά την δημογραφική κρίση και την γήρανση του πληθυσμού.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου τόνισε πως το 2030 η Ελλάδα αναμένεται κατά τις προβλέψεις της Eurostat, να είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας σε αυτόν τον όχι και τόσο επίζηλο τίτλο την τωρινή κάτοχό του που είναι η Ιταλία.
Η βουλευτής Επικρατείας,ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε στη διάρκεια της ομιλίας της πως η δημογραφική κρίση στην πραγματικότητα είναι η ανικανότητα των κοινωνικοπολιτικών συστημάτων των δυτικών κοινωνιών να ασκήσουν πολιτικές τέτοιες που να εγγυηθούν ένα επίπεδο ασφάλειας στους πολίτες.
Η πρώην υπουργός Εργασίας επισήμανε πως η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από χαμηλούς μισθούς και επισφάλεια. Πρότεινε πως αυτό το μοντέλο θα πρέπει να αλλάξει με ένα νέο που θα εγγυάται ασφάλεια, αξιοπρεπές επίπεδο αποδοχών και αναγνώριση του ρόλου της εργασίας.
Ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, χωρίς το δίλλημα “δουλειά ή μητρότητα”. Επιπλέον άσκησε κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης λέγοντας πως κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα εγγυάται καλύτερο επίπεδο αποδοχών, ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στους νέους για να μπορέσουν να κάνουν οικογένεια.