ΑΘΗΝΑ
05:42
|
05.11.2024
Έως και 50 μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα προς τιμή του αγώνα που έσβησε το Σύνταγμα του Πινοτσέτ – Η κυβέρνηση παρέταξε 5.000 αστυνομικούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους των αστικών κέντρων της Χιλής για να τιμήσουν τη δεύτερη επέτειο από την αιματηρή κοινωνική εξέγερση του 2019, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Περισσότεροι από 30 σκοτώθηκαν και 460 άνθρωποι τραυματίστηκαν τις ημέρες της εξέγερσης κατά της κοινωνικής ανισότητας τον Οκτώβριο του 2019 με τον δεξιό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να κατηγορείται για την άγρια και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και τις παραβιάσεις πολλών δικαιωμάτων των πολιτών της Χιλής.

Τη Δευτέρα, χθες, χιλιάδες Χιλιανοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Σαντιάγο με αίτημα περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη για όλους. “Δεν έχουν αλλάξει πολλά από το 2019, αλλά ο κόσμος είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και έτοιμος να υψώσει τη φωνή του και να διαμαρτυρηθεί”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Βαλεντίνα Σαγράδο, φοιτήτρια ψυχοπαιδαγωγικής.

Τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα σε κεντρικούς δρόμους και η αστυνομία απομάκρυνε κάδους απορριμμάτων και φωτεινούς σηματοδότες πριν από τη μαζική πορεία στο Σαντιάγο. Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων. Το επίκεντρο της μαζικής διαδήλωσης ήταν η κεντρική πλατεία Ιτάλια, όπως και το 2019.

Ανταποκριτές του AFP μετέδωσαν ότι μεμονωμένες ομάδες κουκουλοφόρων έβαλαν φωτιά σε κάδους και ότι η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.

Δύο χρόνια μετά τα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν ένα καθολικό σύστημα υγείας, δημόσια παιδεία για όλους και ένα πιο δίκαιο ασφαλιστικό. Η αναθεώρηση του Συντάγματος του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ ήταν το βασικό αίτημα της εξέγερσης του 2019 και χθες Δευτέρα η κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει το έργο της συνταγματικής αναθεώρησης, ξεκίνησε τις εργασίες της. Επικεφαλής της 155μελούς επιτροπής είναι η Ελίζα Λονκόν Αντιλέο, της φυλής Μαπούτσε. Η 58χρονη Αντιλέο ήταν ανεξάρτητη υποψήφια στις εκλογές του Μαΐου και εξελέγη σε μία από τις επτά έδρες στις περιοχές που κατοικούν οι ιθαγενείς Μαπούτσε με 11.714 ψήφους. Η ίδια δήλωσε: “Αισθάνομαι ευγνώμων για τη στήριξη των διαφορετικών συνασπισμών που έδειξαν εμπιστοσύνη και εναπόθεσαν τις ελπίδες και τα όνειρά τους στα χέρια του έθνους των Μαπούτσε. Είμαι ευγνώμων που εξέλεξαν μια Μαπούτσε, μια γυναίκα να αλλάξει την ιστορία της χώρας μας”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Νοεμβρίου η Χιλή οδηγείται στις κάλπες με έναν πιθανό δεύτερο γύρο τέσσερις εβδομάδες αργότερα για την εκλογή νέου προέδρου, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάρτιο του 2022. Στο μεταξύ το όνομα του Πινιέρα συμπεριλαμβάνεται στο σκάνδαλο των Pandora Papers και το κοινοβούλιο της Χιλής θα αρχίσει να μελετά πρόταση παύσης και παραπομπής σε δίκη του προέδρου της χώρας, για την αμφιλεγόμενη πώληση μεταλλευτικής εταιρείας σε φορολογικό παράδεισο.

Με πληροφορίες από France24, TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μποϋκοτάζ του κινήματος BDS πέτυχε: Τα Carrefour της Ιορδανίας έβαλαν λουκέτο

Παζάρι ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για μικρή αμυντική συμφωνία

Βρέθηκε και άλλος άνδρας νεκρός σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας

Σύλληψη 55χρονου με τσεκούρι στην Πάτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα