Έξι επιζώντες του διατροφικού σκανδάλου των αρχών της δεκαετίας του 1980 στην Ισπανία, όταν χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ύστερα από μαζική δηλητηρίαση από κραμβέλαιο, κατέλαβαν σήμερα Τρίτη (19/10) το πρωί αίθουσα του Μουσείου Πράδο στη Μαδρίτη. Απειλούσαν να αυτοκτονήσουν αν η ισπανική κυβέρνηση δεν ανταποκρινόταν στα αιτήματά τους.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα eldiario.es, η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές -ένας από τους οποίους ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι- γύρω στις 12 το μεσημέρι. Υπήρξε ένταση όταν ένας απείλησε να καταπιεί χάπια. Όπως έγραψε το ίδιο μέσο, επικαλούμενο πηγές του μουσείου, δύο από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Όπως ανέφερε η Deutsche Welle, οι διαδηλωτές, που βρίσκονταν στην αίθουσα με τον διάσημο πίνακα του Βελάσκεθ “Λας Μενίνας”, είχαν γράψει σε ανάρτησή τους στο Twitter ότι ήταν αποφασισμένοι να αρχίσουν να παίρνουν χάπια για να αυτοκτονήσουν έξι ώρες μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας τους. Ο λογαριασμός, στον οποίο έκαναν την ανάρτηση ανήκει στον σύλλογο επιζώντων του διατροφικού σκανδάλου με τίτλο Seguimos Viviendo, που σημαίνει “Συνεχίζουμε να ζούμε”.
Στη δήλωσή τους ανέφεραν ότι το Πράδο είναι “ένα παγκόσμιο έμβλημα υπερηφάνειας και ορατότητας και θέλουμε επίσης παγκόσμια προβολή”.
“Έχουμε τα απαραίτητα χάπια για να πάρουμε ό,τι δεν μας προσφέρετε” υποστήριζαν, ενώ απειλούσαν να μεταδώσουν ζωντανά την αυτοκτονία τους από το μουσείο. Απαιτούσαν δε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και τη βοήθειά του στα θύματα ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως σκάνδαλα τροφικής δηλητηρίασης.
Το σκάνδαλο ξέσπασε το 1981, όταν εμφανίστηκε μια “μυστηριώδης επιδημία», που όπως προέκυψε επρόκειτο για μαζική δηλητηρίαση χιλιάδων ανθρώπων από μολυσμένο “ελαιόλαδο” που δεν ήταν τίποτε άλλο από φτηνό λάδι αγριοκράμβης βιομηχανικής χρήσης το οποίο είχε αναμιχθεί με ανιλίνη, μία ισχυρή τοξική ουσία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το λάδι είχε εισαχθεί από την εταιρία RAPSA του Σαν Σεμπαστιάν, είχε ραφιναριστεί στα ελαιουργεία της εταιρίας ITH στη Σεβίλλης προκειμένου να απομακρυνθούν τα χημικά πρόσθετα και στη συνέχεια διοχετεύτηκε σε εμπόρους οι οποίοι το πουλούσαν χύμα, ως “ελαιόλαδο” πλέον, σε πλαστικά μπιτόνια στις λαϊκές αγορές -τις γνωστές “μερκαντίλος”- γύρω από τα μπλοκ των εργατικών πολυκατοικιών στα περίχωρα της μητρόπολης.
Μέσα σε λίγους μήνες, πάνω από 350 άνθρωποι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, είχαν πεθάνει στη Μαδρίτη ενώ οι θάνατοι από τις άμεσες ή έμμεσες συνέπειες της δηλητηρίασης φέρεται να ξεπερνούν τους 5.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η υγεία άλλων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που κατανάλωσαν το βιομηχανικό λάδι κλονίστηκε σοβαρά καθώς ανέπτυξαν χρόνιες παθήσεις με μη αναστρέψιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα.
Με συμπτώματα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ ως τότε στην παγκόσμια βιβλιογραφία για τις τοξικές δηλητηριάσεις, οι γιατροί ονόμασαν την “επιδημία” του ’81 στην Ισπανία, Toxic Oil Syndrome-TOS (Σύνδρομο Τοξικού Λαδιού).
Πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να υποφέρουν από νευρολογικές διαταραχές, ενώ σε πολλές των περιπτώσεων έχουν καταγραφεί πνευμονική υπέρταση, καχεξία, μυϊκοί σπασμοί και σκληροδερμία.
Οι οργανώσεις των θυμάτων υποστηρίζουν ότι τμήμα της βοήθειας που έλαβαν αφαιρέθηκε στη συνέχεια όταν έλαβαν αποζημιώσεις και η κυβέρνηση δεν έχει τιμήσει ποτέ τα θύματα.
Πηγές: SkyNews, eldiario.es