ΑΘΗΝΑ
06:16
|
25.04.2024
Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ ήταν ο επικεφαλής των αποτυχημένων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα. Θα προβεί σε ανακοινώσεις εντός ημερών, είπε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται του ρόλου σχεδόν δύο μήνες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και λοιπών νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα. Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ ήταν ο επικεφαλής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν και την τότε κυβέρνηση του Αφγανιστάν στη Ντόχα. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις δεν εμπόδισαν τους Ταλιμπάν να ανέλθουν στην εξουσία μετά και την κατάληψη της πρωτεούσας, Καμπούλ, τον περασμένο Αύγουστο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι βοηθός του κ. Χαλιλζάντ, Τόμας Γουέστ, θα αναλάβει άμεσα τα καθήκοντα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν. “Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για την πολυετή του υπηρεσία στον αμερικανικό λαό”, δήλωσε ο Μπλίνκεν ανακοινώνοντας την παραίτηση του Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Σε επιστολή του προς τον Μπλίνκεν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ παραδέχεται ότι η “πολιτική διευθέτηση ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν δεν είχε την έκβαση που είχε οραματιστεί”. Πρόσθεσε ότι “οι λόγοι που αυτό συνέβη είναι περίπλοκοι και θα μοιραστώ τις σκέψεις μου πάνω στο θέμα μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες”. Ο παραιτηθείς Χαλιλζάντ σημείωσε επίσης ότι αποχωρεί καθώς οι ΗΠΑ “έχουν εισέλθει σε νέα πολιτική φάση απέναντι στο Αφγανιστάν”. Τέλος εξέφρασε τη λύπη του για την τρέχουσα κατάσταση που βιώνει ο αφγανικός λαός. Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, 70 ετών, γεννήθηκε στο Αφγανιστάν και μεγάλωσε στην Καμπούλ. Πρόκειται για έναν διπλωμάτη με μακρά σταδιοδρομία που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του επί προεδρίας, Τραμπ, Ομπάμα και Τζορτζ Γουόκερ Μπους.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα