ΑΘΗΝΑ
16:52
|
02.05.2024
Πρότεινε την πώληση περισσότερων όπλων στην Ταϊβάν,για να ενισχύσει την "άμυνά" της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, που διετέλεσε πρέσβης στην Ελλάδα και προορίζεται από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναλάβει καθήκοντα πρεσβευτή στην Κίνα δήλωσε απόψε πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην Κίνα σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, που θα πρέπει να επικυρώσει τον διοιρισμό του, πρότεινε μεταξύ άλλων την πώληση περισσότερων όπλων στο νησί για να ενισχύσει την “άμυνά” του. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «κατακριτέες» τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ταϊβάν που από την Κίνα.

«Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους Κινέζους στο θέμα αυτό» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο ζήτημα της Ταϊβάν, η οποία αποκαλείται στην Κίνα “σινική Ταϊπέι” και θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα της σινικής επικράτειας.

Ο Νίκολας Μπερνς κατηγόρησε μεταξύ άλλων το Πεκίνο για επιθετική στάση απέναντι στην Ινδία, με αφορμή διμερείς συνοριακές διαφορές στα Ιμαλάια, αλλά και απέναντι σε Βιετνάμ, Φιλιππίνες στη Νότια Σινική Θάλασσα και εναντίον της Ιαπωνίας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Το Πεκίνο ξεκίνησε μια εκστρατεία εκφοβισμού σε βάρος της Αυστραλίας και, πρόσφατα, ακόμη και εναντίον της Λιθουανίας» η οποία αναγνώρισε την Ταϊβάν, ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης προσθέτοντας.

Η γενοκτονία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Σιντζιάνγκ, οι βιαιότητές της στο Θιβέτ, η καταστολή της αυτονομίας και των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και η παρενόχλησή της στην Ταϊβάν είναι άδικες και πρέπει να σταματήσουν.

Ο Μπερνς ανέφερε επίσης πως η ισχύς της Κίνας δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να γίνονται υπερβολές σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα του Πεκίνου, αλλά ούτε και να γίνεται υποτίμηση των πλεονεκτημάτων των ΗΠΑ, συνιστώντας περισσότερη εθνική αυτοπεποίθηση.

Ισχυρίστηκε τέλος πως η Κίνα έχει ελάχιστους φίλους και όχι πραγματικούς συμμάχους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα