Την έκπληξή του από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνο-αμερικανική πενταετή αμυντική συμφωνία εξέφρασε σήμερα μιλώντας αποκλειστικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις για αυτήν ξεκίνησαν στην περίοδο της διακυβέρνησης της Ελλάδας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο Αμερικανός πρέσβης αποκαλύπτοντας κατά τη γνώμη του την διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είπε κατά λέξη τα ακόλουθα:
Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημοκρατία. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.
Σε άλλο σημείο δεν απέκλεισε στο μέλλον τη δημιουργία και άλλων αμερικανικών βάσεων σε άλλα ελληνικά νησιά λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν αποσαφηνίσει μεταξύ άλλων και στην “πολύ σημαντική” επιστολή που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών. Και πρόσθεσε:
Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαιτήση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον.