ΑΘΗΝΑ
18:26
|
17.07.2024
Οι τράπεζες, ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποτίθεται ότι θα έκαναν κουρέματα σε δάνεια "αλλά δεν το πράττουν και ο θυμός της αγοράς βουίζει".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νομοθετική ρύθμιση για την δημιουργία της λεγόμενης “bad bank” πρότεινε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας πως δίχως νομοθετική ρύθμιση οι τράπεζες, που σήμερα χορηγούν δάνεια βάσει κριτηρίων εξασφάλισης, δεν πρόκειται να αλλάξουν αυτό τον προσανατολισμό και θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε χορηγήσεις δανείων σύμφωνα με το επιχειρησιακό τους σχέδιο και τις προοπτικές που έχουν.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών για την τραπεζική ρευστότητα στην πραγματική αγορά, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα παρατήρησε ότι “όσο και να παρακαλάτε τις τράπεζες να κάνουν αυτή την στροφή, αυτές δεν θα το πράξουν εάν δεν το νομοθετήσετε”.

Κάλεσε έτσι τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει εάν δεσμεύεται ότι τα 12 ή και 23 δισ. ευρώ του ΗΡΑΚΛΗ δεν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος και Και εάν προτίθεται να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οι τράπεζες, ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποτίθεται ότι «με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ και τα υπόλοιπα προγράμματα θα έκαναν κουρέματα σε δάνεια αλλά δεν το πράττουν και ο θυμός της αγοράς βουίζει». Αντίθετα, οι τράπεζες «κάνουν αβάσταχτη την κυριαρχία που έχουν απέναντι στους δανειολήπτες».

Κάλεσε την ΤτΕ που έχει την εποπτεία των τραπεζών αλλά και των εισπρακτικών εταιρειών να τους επιβάλει να κάνουν κουρέματα σε δάνεια. Επίσης, ζήτησε από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, να απαντήσει έστω και γραπτώς προς την Επιτροπή εάν διαφωνεί πως «ήρθε ή όχι η ώρα για την δημιουργία της λεγόμενης bad bank».

Απευθυνόμενος στις τράπεζες, ανέφερε πως πλέον «έχετε ρευστότητα να φάνε και οι κότες, ελέω της ΕΚΤ. Η κεφαλαιακή ρευστότητά σας είναι τουλάχιστον στα χαρτιά πλήρης και δεν σας δημιουργούν πρόβλημα οι ελεγκτικές αρχές» και αναρωτήθηκε γιατί τότε «δεν δανείζετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε, με βάση τα δικά του στοιχεία, πως «μόνο 20.000 με 25.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις δανεισμού και οι υπόλοιπες 600.000 επιχειρήσεις που απασχολούν ενάμιση εκατομμύριο κόσμο δεν πληρούν τα τραπεζικά σας κριτήρια».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών τόνισε:

Έχετε δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες στην αγορά, και τον ελληνικό λαό για χορηγήσεις ρευστότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι αυτό θα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Εμείς σας έχουμε εξηγήσει ότι διαφωνούμε με αυτές τις εκτιμήσεις και αυτό δεν θα γίνει αλλά ακόμα και εάν αυτό μπορούσε να συμβεί, δεν θα γίνουν όταν οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν την ίδια πολιτική…Ο φορολογούμενος πολίτης στήριξε τις τράπεζες ξανά και ξανά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές σε οικονομία, ενεργειακή πολιτική και θεσμούς προωθεί ο Στάρμερ στο Λονδίνο

Βουλή: Άρση ασυλίας για τέσσερις βουλευτές αποφάσισε η Ολομέλεια

Ηνωμένο Βασίλειο: Θύματα trafficking ασυνόδευτα ανήλικα που εξαφανίστηκαν από εγκαταστάσεις του υπ. Εσωτερικών

Χεζμπολάχ: «Θα χτυπήσουμε νέους στόχους εάν το Ισραήλ συνεχίσει να σκοτώνει αμάχους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα