ΑΘΗΝΑ
06:52
|
20.04.2024
Επισήμανε πως η Ελλάδα, ως θαλάσσιο κράτος, ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την ασφαλή ναυτιλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην υπογραφή δύο μνημονίων με την κυβέρνηση του Ομάν στο πλαίσιο ευρύτερων επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης για στενότερες σχέσεις με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου απέδωσε το σημερινό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην πρωτεύουσα του σουλτανάτου, Μουσκάτ.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως είναι μόλις ο δεύτερος Έλληνας υπουργός που επισκέπτεται το Ομάν παρότι οι δύο χώρες απέχουν αεροπορικώς περίπου τέσσερις ώρες. Απηύθυνε πρόσκληση στον λαό του Σουλτανάτου προκειμένου να γνωρίσει την Ελλάδα ως έναν νέο τουριστικό προορισμό, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους Έλληνες να κάνουν το ίδιο επισκεπτόμενοι το Ομάν.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομανέζο ομόλογό του Σαγίντ Μπαντρ μπιν Χάμαντ αλ Μπουσαίντι ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε συμφωνία απαλλαγής θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων. Υπέγραψε επίσης μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ομάν, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στο Τουίτερ εξέφρασε την χαρά του θεωρώντας πως η υπογραφή των δύο μνημονίων θα συμβάλλει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σαν ένα πρώτο βήμα για μελλοντικές προσπάθειες στενότερων σχέσεων.

Αναφερόμενος στα κοινά θέματα που μοιράζονται οι δύο χώρες, υπογράμμισε τη δέσμευση τους για το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία.

Επισήμανε πως η Ελλάδα, ως θαλάσσιο κράτος, ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Τόνισε πως η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρέσβη Αλ Αζρί για την επανεκλογή του στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Όρια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας. «Και το κάνουμε αυτό, επειδή παραμένουμε πεπεισμένοι ότι πρέπει να υποστηρίζουμε χώρες που υποστηρίζουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια Σύμβαση που το Ομάν έχει υπογράψει πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και το οποίο αποτελεί μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου», επεξήγησε.

Επιπροσθέτως, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα μοιράζεται επίσης μαζί με το Ομάν τη δέσμευση για ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου βάσει του Διεθνούς Δικαίου. 

Διαμήνυσε πως η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την περιοχή όπου βρίσκεται το Ομάν. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την περιοχή και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Έκανε ειδική μνεία στις σχέσεις της χώρας μας με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ενόψει της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα, εκτός από τις διμερείς της σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, επεκτείνει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Υπενθύμισε πως τον περασμένο Απρίλιο, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, σημειώνοντας πως συναντηθήκαν εκ νέου στη Νέα Υόρκη.  Περαιτέρω, υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο του Ομάν στην Υεμένη και τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει για να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. 

Αιχμές έναντι Άγκυρας ενόψει διάσκεψης στην Τρίπολη

Πριν αποχωρήσει από τη Μουσκάτ ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην αυριανή επίσκεψή του στην Τρίπολη της Λιβύης και τη συμμετοχή του σε διεθνή διάσκεψη για τη σταθεροποίηση της χώρας.

Επισήμανε πως η Ελλάδα επανήλθε στη Λιβύη με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει “στο πλαίσιο των δικών της δυνατοτήτων” να επανέλθει η χώρα στο δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας…ώστε να εξασφαλίσει “καλύτερο μέλλον για την κοινωνία της και τον λαό της”.

Επανέλαβε τις πιέσεις για άμεση αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη όπως ορίζουν όλες οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της λιβυκής μεταβατικής κυβέρνησης και της λιβυκής μικτής στρατιωτικής επιτροπής 5+5.

Ενώ αναφερόμενος στις τουρκικές αντιδράσεις επισήμανε πως εξηγούνται μόνον εφόσον η Άγκυρα προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα