ΑΘΗΝΑ
02:46
|
08.12.2021
Ρωσία, Κίνα και Ιράν ζήτησαν απόψε να συνεργαστούν με τους Αφγανούς Ταλιμπάν προκειμένου να διασφαλιστεί η "σταθερότητα" της περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρωσία, Κίνα και Ιράν ζήτησαν απόψε να συνεργαστούν με τους Αφγανούς Ταλιμπάν προκειμένου να διασφαλιστεί η “σταθερότητα” της περιοχής καλώντας παράλληλα τους νέους κυβερνώντες να εφαρμόσουν “μετριοπαθείς πολιτικές”.Σε κοινή ανακοίνωση εκφράζουν ανησυχία για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας τη βούλησή τους να προωθήσουν την ασφάλεια στη χώρα για να συμβάλουν “στην περιφερειακή σταθερότητα” .

Νωρίτερα σήμερα, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν είχε μεταβεί στη Μόσχα συμμετέχοντας στις πρώτες διεθνείς διαπραγματεύσεις στο ρωσικό έδαφος μετά την άνοδό τους στην εξουσία τον Αύγουστο.

Η σύνοδος της Μόσχας

Στη σύνοδο της Μόσχας για το Αφγανιστάν συμμετείχαν 10 χώρες: η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Ινδία και οι πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, αλλά όχι οι ΗΠΑ, οι οποίες επικαλέστηκαν “τεχνικούς λόγους”.

Οι δέκα χώρες προέτρεψαν επίσης τους Ταλιμπάν να “σεβαστούν τα δικαιώματα των εθνοτήτων, των γυναικών και των παιδιών”.Ζήτησαν επίσης μια “συλλογική πρωτοβουλία” για τη διοργάνωση μαζί με τον ΟΗΕ διεθνούς διάσκεψης δωρητών για το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, το “βάρος” της οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Αφγανιστάν πρέπει να το επωμιστούν “οι παράγοντες (της σύγκρουσης) που ήταν στη χώρα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια”, ένας σαφής υπαινιγμός στις αμερικανικές δυνάμεις.

Στη συνάντηση στη Μόσχα, οι εκπρόσωποι των δέκα χωρών της περιοχής κάλεσαν επίσης τους Ταλιμπάν να εφαρμόσουν “μετριοπαθείς πολιτικές”, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική.

Εικόνα

Ρωσικές πιέσεις για κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς

Η Ρωσία αύξησε σήμερα την πίεση στους Ταλιμπάν για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς που θα αντιπροσωπεύει το ευρύ φάσμα της αφγανικής κοινωνίας, καθώς φιλοξενεί τη νέα τους διοίκηση σε μεγάλο συνέδριο για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.

Με το Αφγανιστάν να αντιμετωπίζει την οικονομική κατάρρευση και την ανθρωπιστική καταστροφή, η Μόσχα απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια προς την Καμπούλ, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε συνέπεια μπορεί να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα.

“Κανείς δεν έχει συμφέρον για την πλήρη παράλυση ολόκληρου του κράτους, το οποίο συνορεύει, μεταξύ άλλων, με την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS)” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η πρωτοβουλία της Ρωσίας να φιλοξενήσει τις συνομιλίες εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγγυήσεις για ΝΑΤΟ ζήτησε ο Πούτιν από τον Μπάιντεν

Νόμιμοι και στη Χιλή οι γάμοι ατόμων ίδιου φύλου

Φιλμ νουάρ

Τι αναφέρει η κοινή διακήρυξη Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα