Μεγάλη διαρροή εγγράφων ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής COP2 για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας αποκαλύπτει πώς κάποιες χώρες επιχειρούν να αλλάξουν τη φρασεολογία και διατάξεις στην πλέον κρίσιμη έκθεση του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το BBC, το οποίο περάλαβε τα εν λόγω έγγραφα από την ερευνητική ομάδα Unearthed, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Αυστραλία είναι οι χώρες που πιέζουν περισσότερο παρασκηνιακά προκειμένου να υποβαθμιστεί η άμεση ανάγκη αποδέσμευσης από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης αποκαλύπτεται ότι τα αναπτυγμένα κράτη του δυτικού κόσμου είναι απρόθυμα να χρηματοδοτήσουν τις χώρες του αναπτυσσομένου κόσμου για τη μετάβασή τους σε πιο “πράσινες” τεχνολογίες. Το όλο λόμπι, σύμφωνα με το BBC, εγείρει μεγάλες ανησυχίες για την έκβαση της συνόδου κορυφής για το κλίμα τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τα έγγραφα έχουν γίνει περισσότερες από 32.000 παρατηρήσεις από κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη προς την ομάδα των επιστημόνων του ΟΗΕ, η οποία έχει αναλάβει να συντάξει την έκθεση με τις επιστημονικές αποδείξεις για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Για παράδειγμα το BBC αποκαλύπτει ότι σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πιέζει να αλλάξουν φράσεις όπως “η ανάγκη άμεσης επιτάχυνσης των δράσεων σε όλες τις κλίμακες”. Αυστραλός αξιωματούχος φέρεται να απορρίπτει το συμπέρασμα πως το κλείσιμο των εργοστασίων που λειτουργούν με κάρβουνο είναι απαραίτητο, παρά το γεγονός ότι απολιγνιτοποίηση είναι θεωρητικά ένας από τους βασικούς στόχους της της COP26.
Η Βραζιλία και η Αργεντινή, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μοσχαρίσιου κρέατος και ζωοτροφών στον κόσμο, ενδιαφέρονται για τα σημεία της έκθεσης που προτείνουν μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με τον τρόπο τους πιέζουν τους συντάκτες της έκθεσης του ΟΗΕ να διαγράψουν ή να αλλάξουν συγκεκριμένα σημεία της έρευνας, ενώ η Αργεντινή ζητά επίσης οι αναφορές σε φορολόγηση του κόκκινου κρέατος και την εγκαθίδρυση διεθνώς της “Δευτέρας χωρίς κρέας” να εξαφανιστούν από το τελικό κείμενο.
Οι πιο πλούσιοι εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα
Νέα έκθεση World Equality Lab διαπιστώνει ότι οι πιο πλούσιοι μολύνουν πολύ περισσότερο τον πλανήτη σε σχέση με τους πιο φτωχούς και θα πρέπει να τους επιβληθούν στοχευμένα μέτρα. Η εν λόγω έκθεση δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν την από έναρξη της COP26, στη Γλασκώβη.
Την ώρα που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα φέτος συναγωνίζονται με αυτά προ πανδημίας, κάθε ένας από το 1% των πιο πλούσιων προκάλεσε κατά μέσο όρο 110 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2019, τονίζεται στην έρευνα αυτή επικεφαλής της οποίας ήταν ο οικονομολόγος Λουκά Σανσέλ, συνδιευθυντής του WIL. Συνολικά το 1% των πλούσιων ευθυνόταν το 2019 για το 17% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας των καταναλωτικών του συνηθειών και των επενδύσεών του. Το 10% των πιο πλούσιων ευθυνόταν για τη μισή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.
Στον αντίποδα, οι μισοί πιο φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη προκάλεσαν το 2019 κατά μέσο όρο την έκλυση 1,6 τόνου διοξειδίου άνθρακα το άτομο, ποσότητα που αντιστοιχεί συνολικά στο 12% των παγκόσμιων εκπομπών.
“Υπάρχει μια μεγάλη ανισότητα στο πόσο συμβάλει ο καθένας στο κλιματικό πρόβλημα”, τόνισε ο Σανσέλ.
Εκτός από τους πιο πλούσιους ανθρώπους, οι πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου έχουν πολύ πιο αυξημένο αποτύπωμα άνθρακα, αν ληφθούν υπόψη τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό και τα οποία στη συνέχεια εισάγουν.
Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 2019 περίπου το 25% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Μεταξύ των λύσεων που προτείνει το WIL είναι οι δημόσιες πολιτικές να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τη συμβολή των ατόμων στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να καταπολεμούν τις συμπεριφορές που ρυπαίνουν περισσότερο.
Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ