ΑΘΗΝΑ
10:23
|
18.04.2024
Η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης του ελληνορωσικού διαλόγου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επίσκεψη στην Ελλάδα της προέδρου της ρωσικής Άνω Βουλής Βαλεντίνας Ματβιένκο, τη συμμετοχή της στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρώπης και τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, καλύπτουν με εκτενείς αναφορές τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως και η υπηρεσία Τύπου της ‘Ανω Βουλής της Ρωσίας.

Η συνάντηση Τασούλα - Ματβιένκο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.10.2021

Στο ειδικό ανακοινωθέν στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής ‘Ανω Βουλής, αναδεικνύεται η πεποίθηση του τρίτου στην ιεραρχία της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας πολιτειακού παράγοντα, για «ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης του ελληνορωσικού διαλόγου και πιο δραστήριας εμπλοκής σε αυτή τη διαδικασία των Ομάδων Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων».

«Οι θέσεις των χωρών μας γειτνιάζουν, είτε συμπίπτουν σε πολλά ζητήματα της ημερήσιας διάταξης των διεθνών οργανισμών. Πρόκειται για την ανάγκη αντιμετώπισης της έλλειψης θρησκευτικής ανοχής, του φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίες, την πρόληψη εθνικο-θρησκευτικών συγκρούσεων, την εδραίωση της ενότητας των ορθοδόξων λαών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, τονίζοντας το γεγονός της διάσωσης μνημείων της ελληνικής αρχαιότητας, «της κοινής μας ιστορίας», στη Νότιο Ρωσία, όπου διαβιούν πολυάριθμες ελληνικές κοινότητες.

Ως χρήσιμο εργαλείο για την αξιοποίηση της κληρονομιάς αυτής και ανάπτυξης των συνεργασιών περιγράφεται η ιδρυθείσα «Διεθνής ένωση πόλεων αρχαίας κληρονομιάς», που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, των επιχειρηματικών επαφών και της πολιτιστικής συνεργασίας.

Η πρόεδρος της ρωσικής ‘Ανω Βουλής, εξήρε τη συμβολή της ελληνικής προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2020, η οποία κατέστησε το ζήτημα του κορονοϊού κεντρική προτεραιότητά του, καθώς «είναι σημαντικό ότι σε πολλά έγγραφα του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνωρίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης των δραστηριοτήτων του».

Τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως να αναπτύξει κοινές προσεγγίσεις για τον εμβολιασμό, να συμφωνήσει στην αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων και των σχετικών πιστοποιητικών». Και συμπλήρωσε: «Δεν διακυβεύεται μόνο το δικαίωμα των πολιτών να κυκλοφορούν ελεύθερα. Η παγκόσμια ασφάλεια υγείας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο ανοσοποίησης σε όλο τον κόσμο».

Σχόλιο για τη στάση εκπροσώπων Πολωνίας και Βαλτικής

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρονται και στην φερόμενη ως επιδεικτική αποχώρηση των εκπροσώπων της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας πριν ξεκινήσει την ομιλία της η Β. Ματβιένκο, με την ίδια να σχολιάζει στο «ΡΙΑ-Νόβοστι» ότι δεν αξίζει σημασίας το περιστατικό και πιθανώς να είναι τυχαίο, «αλλά αν έγινε επιδεικτικά, σημαίνει ότι αυτή η κατηγορία ηγετών στερείται διπλωματικής και πολιτικής κουλτούρας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπέος: Αποκάλεσε «κοπρίτες» τους πολίτες και έκανε μηνύσεις

Συλλήψεις στη Γερμανία για υποψία κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα