ΑΘΗΝΑ
20:07
|
21.09.2024
14ος γύρος στρατιωτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Πεκίνο και Νέο Δελχί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία και η Κίνα συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν έναν ακόμη γύρο συναντήσεων για την επίλυση της εδαφικής διαμάχης μεταξύ τους, που αφορά τη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (LAC) της ομοσπονδιακής περιοχής Λαντάκ σε υψόμετρο 4500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τον 14ο γύρο στρατιωτικών συνομιλιών για την επίτευξη του στόχου της πλήρους αποδέσμευσης από όλα τα σημεία τριβής κατά μήκος του LAC στο δυτικό τομέα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα διμερή συμφωνία και πρωτόκολλα.

Η συνάντηση θα έχει αντικείμενο το πέρασμα Κόνγκα Λα, με τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου σημείου να αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποχώρηση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Από την πλευρά του το Νέο Δελχί επιθυμεί σε πρώτη φάση την επανάκτηση του στρατιωτικού ελέγχου του μικρού σε έκταση αλλά σημαντικού γεωγραφικά ποταμού Τσάρντινγκ Νουλά (τον οποίο το Πεκίνο αποκαλεί Ντέμτσοκ).

Η συνοριακή σύγκρουση μεταξύ Ινδών και Κινέζων στρατιωτών ξέσπασε στις 5 Μαΐου πέρυσι μετά από μια βίαιη σύγκρουση πέριξ της λίμνης Πανγκόνγκ, με την σύγκρουση να κλιμακώνεται καθώς οι δύο πλευρές ενίσχυαν σταδιακά τις διαθέσιμες δυνάμεις τους με χιλιάδες στρατιωτών και βαρύ οπλισμό.

Αν και αποφεύχθηκε η χρήση πυροβόλων όπλων, δεν έλειψαν οι συμπλοκές σώμα με σώμα, ακόμη και η χρήση λοστών και ροπάλων, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ακόμη από Πεκίνο και Νέο Δελχί.

Τους επόμενους μήνες τα πνεύματα ηρέμησαν και η αποκλιμάκωση οδήγησε στην απεμπλοκή της κατάστασης σε στρατιωτικό επίπεδο, αρχικά στην περιοχή Γκόγκρα τον Αύγουστο και στις βόρειες και νότιες όχθες της λίμνης Πανγκόνγκ τον Φεβρουάριο.

Πηγές: WION

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα